Μπορεί να μην είναι τόσο «κομψό» να το συζητάμε, ωστόσο τα αέρια, το φούσκωμα κι άλλες ενοχλήσεις στο έντερο είναι πολύ συχνά και αξίζει να δοκιμάσουμε μη επεμβατικούς τρόπους για να ανακουφιστούμε.
Λίγο ο καθιστικός τρόπος ζωής, λίγο η διατροφή, λίγο το άγχος, οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από φούσκωμα στην κοιλιά, πρήξιμο, πόνους και αέρια στο έντερο. Πέρα από την ενόχληση και τον πόνο, η κατάσταση αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα και την επαγγελματική ζωή κάποιων ανθρώπων, αφού, π.χ. δεν μπορούν να φορέσουν στενά ρούχα ή ζώνες και νιώθουν δυσφορία στη διάρκεια της ημέρας.
Σε τι οφείλεται το πρήξιμο στην κοιλιά και τα αέρια στο έντερο
Για κάθε άνθρωπο τα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά, ωστόσο υπάρχουν κάποιες γενικές κατηγορίες που ενοχοποιούνται γι’ αυτά τα συμπτώματα.
Προβλήματα του πεπτικού: Η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, αίσθηση βάρους στην κοιλιά και δυσφορία. Η περίσσεια αερίων μπορεί επίσης να συσσωρευτεί πίσω από τα κόπρανα, επιδεινώνοντας το φούσκωμα και προκαλώντας πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.
Διατροφή: Τα ανθρακούχα ποτά, το πολύ αλάτι ή η ζάχαρη και η έλλειψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή μπορούν επίσης να είναι ένοχα για το ενοχλητικό φούσκωμα. Αλλά και η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών και η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα όσπρια, μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν μία κρίση.
Ορμονικές αλλαγές: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν φούσκωμα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους λόγω ορμονικών αλλαγών και κατακράτησης υγρών. Αντίστοιχα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να ενταθεί κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.
Έντονο στρες: Το έντερο είναι ο «δεύτερος εγκέφαλος» του οργανισμού μας και είναι πολύ ευαίσθητο σε συναισθήματα, όπως το άγχος, το οποίο σε κάποιους ανθρώπους πυροδοτεί πρήξιμο στην κοιλιά και επώδυνα αέρια στο έντερο.
Τι ανακουφίζει γρήγορα από το φούσκωμα;
Πολλές σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας του φουσκώματος. Τα παρακάτω tips μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο και τα αέρια στο έντερο – μπορεί όμως και όχι, αφού όπως είπαμε πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν χάνετε τίποτε να δοκιμάσετε!
Περπατήστε και κάνετε κοιλιακούς: Η σωματική δραστηριότητα και ειδικά το περπάτημα και οι ασκήσεις κοιλιακών, μπορεί να ενεργοποιήσουν το έντερο, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση των αερίων που σας πιέζουν και σας φουσκώνουν. Η τακτική φυσική δραστηριότητα θεωρείται ότι βοηθά γενικότερα στην τακτική λειτουργία του εντέρου και την καλή υγεία του πεπτικού.
Ανακαλύψτε τη yoga: Υπάρχουν asanas (στάσεις) της γιόγκα που μπορούν να τοποθετήσουν τους μύες της κοιλιάς με τρόπο που να ενθαρρύνει την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αερίων από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Από τις πιο δημοφιλείς γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι η στάση του παιδιού, η στάση του χαρούμενου μωρού και τα καθίσματα.
Απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο: Η θερμότητα του νερού μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους και το πρήξιμο στην κοιλιά. Αν μάλιστα γεμίσετε τη μπανιέρα και απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο αυτό μπορεί να λειτουργήσει με διπλό όφελος: να διώξετε το άγχος και την κούραση της ημέρας και να ηρεμήσει το έντερό σας!
Κάνετε απαλό μασάζ στην κοιλιά: Πρόκειται για μία εύκολη και δοκιμασμένη μέθοδο, με απαλές κινήσεις μάλαξης που ακολουθούν την πορεία του παχέος εντέρου. Πώς θα το κάνετε: Τοποθετήστε τα χέρια σας ακριβώς πάνω από το δεξί οστό του ισχίου και αρχίστε να τρίβετε την κοιλιά σας κυκλικά με ελαφριά πίεση προς τα πάνω, προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα. Συνεχίστε κατά πλάτος της κοιλιάς και κατεβάστε τα χέρια κινούμενοι αργά προς το αριστερό οστό του ισχίου. Επαναλάβετε μερικές φορές. Προσοχή: Εάν οτιδήποτε σε αυτό το μασάζ σας προκαλεί δυσφορία ή ενόχληση, διακόψτε το αμέσως.
Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας
Στο φαρμακείο, θα βρείτε χάπια και σκονάκια που βοηθούν στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο και το φούσκωμα στην κοιλιά. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για την ορθή χρήση, αλλά εάν πρόκειται για ένα πρόβλημα πεπτικού που σας απασχολεί συχνά, είναι σημαντικό να ζητήστε τη συμβουλή ενός γαστρεντερολόγου.