Το καλοκαίρι και το παγωτό πάνε μαζί – είναι ίσως η πιο δροσιστική και απολαυστική «ένοχη απόλαυση» της εποχής. Πώς θα κρατήσουμε την απόλαυση και θα διώξουμε την ενοχή;

Κάποτε μετρούσαμε το καλοκαίρι με μπάνια και με παγωτά. Μεγαλώνοντας έχουμε πια μάθει να αποφεύγουμε την (πολλή) ζάχαρη, τα τεχνητά συστατικά και τα συντηρητικά στα τρόφιμα και να φροντίζουμε να διατηρούμε ένα σταθερό βάρος σώματος. Άρα; Τέλος τα παγωτά; Προφανώς και όχι. Άλλωστε όλοι οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι η αποχή ή οι ενοχές γύρω από το φαγητό συχνά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα: υπερβολές και έντονη ανάγκη για «παρασπονδίες». Η αλήθεια είναι πως όλες οι τροφές-ακόμη και τα γλυκά- έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να υπάρχει μέτροκαι σωστές επιλογές.

Έτσι θα απολαμβάνουμε παγωτά χωρίς διατροφικές ενοχές

Η Βρετανίδα διατροφολόγος Lucy Diamond μας προτείνει δύο επιλογές ως πιο healthy. «Προτιμήστε gelato ή frozen yogurt αντί για παραδοσιακό παγωτό, καθώς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά». Εφιστά, επίσης, την προσοχή μας σε προϊόντα με ετικέτα “low‑calorie”: συχνά περιέχουν επεξεργασμένα συστατικά ή γλυκαντικά. Όπως επισημαίνει η διατροφολόγος Natasha Evans, για να μειωθούν τα λιπαρά ενός προϊόντος συνήθως απαιτείται περισσότερη επεξεργασία και ενδεχομένως προσθήκη συστατικών. Επίσης, πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε ότι αφού παίρνουμε λιγότερες θερμίδες μπορούμε να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα ή πιο συχνά. Ένα «κανονικό» παγωτό είναι συχνά η καλύτερη επιλογή, αρκεί να μην το παρακάνουμε με τη συχνότητα. Τέλος, η ποσότητα μετράει! Ένα μικρό κύπελο για μία μπάλα ή ένα παγωτίνι, θα καλύψει την επιθυμία για δροσερό παγωτό χωρίς να μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες και λιπαρά.

Τι να προσέχουμε στα παγωτά του εμπορίου

Αν δεν μπορεί κανείς (ή δεν θέλει) να φτιάξει σπιτικό παγωτό, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφύγει εντελώς. Αρκεί να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες και να ξεχωρίζουμε τις πιο ισορροπημένες επιλογές:

Έλεγξε τα σάκχαρα: Πολλά παγωτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης. Αναζήτησε επιλογές με λιγότερα από 12-15γρ. ζάχαρης ανά μερίδα.

Προτίμησε μικρότερες μερίδες: Ένα μικρό ξυλάκι ή κυπελλάκι βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της ποσότητας.

Διάβασε τα λιπαρά: Τα παγωτά light ή χαμηλών λιπαρών δεν είναι πάντα πιο υγιεινά, αν περιέχουν πολλά πρόσθετα. Αναζήτησε προϊόντα με απλά, αναγνωρίσιμα υλικά.

Πες «ναι» στα vegan ή χωρίς ζάχαρη παγωτά, αλλά με κριτική σκέψη: Τα vegan παγωτά ή όσα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να είναι πιο χαμηλά σε θερμίδες, αλλά όχι πάντα πιο υγιεινά. Έλεγξε αν περιέχουν πολλά επεξεργασμένα συστατικά.

Σπιτικές healthy συνταγές παγωτού με λίγα υλικά

Δεν χρειάζεσαι παγωτομηχανή ή ιδιαίτερες γνώσεις για να φτιάξεις δροσιστικά, γευστικά και θρεπτικά στο σπίτι. Ορίστε μερικές ιδέες:

Παγωτό με μπανάνα & φυστικοβούτυρο
2 ώριμες μπανάνες (κατεψυγμένες σε φέτες)
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
1 κ.γ. κακάο ή λίγη βανίλια
→ Χτύπησε στο μπλέντερ και σερβίρεις αμέσως ή καταψύχεις για πιο σφιχτή υφή.

Frozen yogurt με φρούτα
1 κεσεδάκι γιαούρτι (π.χ. στραγγιστό 2%)
1 φλ. φρούτα της επιλογής σου (π.χ. μάνγκο, μπανάνα, πεπόνι)
Λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης
→ Χτύπησε τα όλα στο μπλέντερ και βάλε τα σε θήκες παγωτού ή σε ταψάκι για scoops.

Παγωμένα bites με σοκολάτα και φρούτα
Κόψε μπανάνα ή φράουλες, βούτηξέ τες σε μαύρη σοκολάτα (λιωμένη)
Κατάψυξε πάνω σε λαδόκολλα για 1-2 ώρες
Υγιεινό γλυκάκι, με λίγες θερμίδες και υψηλό κορεσμό.

Tips για ισορροπημένη κατανάλωση γλυκών το καλοκαίρι

Μην «τιμωρείσαι» επειδή έφαγες γλυκό. Απλά ισορρόπησε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
Απόλαυσε το παγωτό σου αργά και συνειδητά. Το να φας το παγωτό σου χωρίς τύψεις και χωρίς περισπασμούς, σε βοηθά να ικανοποιηθείς με μικρότερη ποσότητα.

Προτίμησε να το συνδυάζεις με μια βόλτα ή δραστηριότητα. Ένα γλυκό μετά τη θάλασσα ή μια βόλτα δεν «χαλάει» τίποτα στο διατροφικό σου πρόγραμμα.

Διατήρησε τη συχνότητα υπό έλεγχο. Αν το παγωτό γίνει καθημερινή συνήθεια, μπορεί να αντικαταστήσει πιο θρεπτικές τροφές. Απόλαυσέ το 1-2 φορές την εβδομάδα.

[mc4wp_form id="278"]