Μας είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, το νιώθουμε ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού. Ο καύσωνας είναι εδώ. Ευτυχώς, οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να βοηθήσουν να τον διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά.

Όταν το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, μένουμε σε κλιματιζόμενους χώρους, αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τις θερμές ώρες της ημέρας και κάνουμε «έξυπνες» διατροφικές επιλογές. Σε αυτό το τελευταίο βοηθά και η φύση του οργανισμού μας, καθώς έρευνα έχει βρει ότι κατά τις υψηλές θερμοκρασίες μειώνεται η παραγωγή της γρελίνης, ορμόνης που πυροδοτεί το αίσθημα της πείνας στον εγκέφαλο. Έτσι πεινάμε λιγότερο, όταν έχει καύσωνα. Επειδή όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί, κλέψαμε ιδέες από τον διατροφολόγο Jason Eastty, ο οποίος προτείνει τις 5 καλύτερες και 3 χειρότερες τροφές για να αντέξει το σώμα τις απαιτήσεις του καύσωνα.

Οι 5 καλύτερες τροφές για ημέρες με καύσωνα

Καρπούζι – Το απόλυτο δροσιστικό φρούτο
Ο διατροφολόγος τονίζει πως το καρπούζι είναι το υπέρτατο καλοκαιρινό φρούτο, καθώς περιέχει πάνω από 90 % νερό και βοηθά στην επαναφορά της ενυδάτωσης του οργανισμού. Περιέχει επίσης λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο. «Το καρπούζι δεν είναι απλώς φρούτο, είναι φυσικός ορός ενυδάτωσης!», λέει.

Αγγούρι – Ο πράσινος ήρωας της ενυδάτωσης
Με ποσοστό νερού άνω του 95 %, το αγγούρι είναι από τις πιο ενυδατικές τροφές. Ο διατροφολόγος συνιστά να καταναλώνεται ωμό, σε σαλάτες, smoothies ή ακόμα και μέσα στο νερό ως “infused” εναλλακτική. «Τα αγγούρια είναι φυσικά αναλγητικά κατά της ζέστης – ενυδατώνουν ενώ περιέχουν αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή», αναφέρει.

Νερό καρύδας – Το φυσικό ισοτονικό
Το νερό καρύδας είναι φυσική πηγή ηλεκτρολυτών, όπως κάλιο και νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για την ενυδάτωση και την αποκατάσταση του οργανισμού μετά από έκθεση σε θερμότητα ή ήπια άσκηση τις ζεστές μέρες. «Αντικαταστήστε με νερό καρύδας τα ισοτονικά και θα δείτε διαφορά στο σώμα σας στην κατακράτηση αλλά και τις κράμπες», υπογραμμίζει ο Eastty.

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών – Ενυδάτωση + Πρωτεΐνη
Το γιαούρτι προσφέρει δροσιστική υφή, υγρασία και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ενώ τα προβιοτικά του ενισχύουν το έντερο. Προτείνεται ιδιαιτέρως με φρούτα (π.χ. σταφύλια) για ένα πλήρες σνακ. «Το γιαούρτι είναι σαν φυσικό “air condition” για το πεπτικό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος.

Φυλλώδη λαχανικά – Η πράσινη προστασία του οργανισμού
Λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale είναι πλούσια σε νερό και μαγνήσιο – βοηθούν στη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας και μειώνουν τη θερμική πίεση στο σώμα. «Όσο πιο σκούρα τα φύλλα, τόσο πιο αποτελεσματικά στην ενυδάτωση και αποτοξίνωση», λέει ο ειδικός.

Οι 3 χειρότερες τροφές όταν έχει καύσωνα

Αλκοόλ
Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, αποβάλλοντας περισσότερα υγρά από όσα λαμβάνει ο οργανισμός. Ο Jason Eastty τονίζει πως «ακόμα και μια μπύρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε ακραίες θερμοκρασίες».

Καφές και αναψυκτικά με καφεΐνη
Η καφεΐνη επίσης αυξάνει την παραγωγή ούρων. Αν και ο παγωμένος καφές είναι δημοφιλής επιλογή, μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση, ειδικά σε ανθρώπους ευαίσθητους σε αυτήν όπως οι ηλικιωμένοι ή οι αθλητές.

Λιπαρά και επεξεργασμένα φαγητά
Τα τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα και σνακ αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος λόγω του υψηλού θερμικού κόστους πέψης. Εάν τα καταναλώνουμε σε συνθήκες καύσωνα, ο οργανισμός κουράζεται περισσότερο και αφυδατώνεται ευκολότερα. «Όσο πιο λιπαρό το φαγητό, τόσο περισσότερο θερμαίνει το σώμα εσωτερικά», επισημαίνει ο ειδικός.

Διατροφικά tips για τις ημέρες του καύσωνα

Κατανάλωσε 5-6 μικρά και δροσερά γεύματα ημερησίως.
Προτίμησε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Απόφυγε αλκοόλ, καφεΐνη και βαριά φαγητά.
Προτίμησε φυσικούς ηλεκτρολύτες (όπως μπανάνα και νερό καρύδας) για καλύτερη ενυδάτωση.
Πίνε δροσιστικά smoothies, ιδανική ιδέα: καρπούζι με δυόσμο και γιαούρτι.

[mc4wp_form id="278"]