Η δίψα είναι ένα σήμα, που μας στέλνει το σώμα μας ότι χρειάζεται περισσότερα υγρά για να λειτουργεί σωστά. Είναι σημαντικό να ακούμε αυτά τα σήματα και να πίνουμε νερό τακτικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν κάνουμε φυσική δραστηριότητα ή όταν οι συνθήκες είναι ζεστές.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες μεγάλης ζέστης ή καύσωνα, το νερό είναι αναμφίβολα το πιο ωφέλιμο ποτό για να καταπολεμήσουμε τις αντίξοες για το σώμα μας συνθήκες:

Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του σώματος. Όταν το καλοκαίρι, χάνουμε περισσότερα υγρά μέσω της εφίδρωσης, το νερό βοηθάει να αναπληρωθούν αυτά τα υγρά.

Ταυτόχρονα, το σώμα μας χρησιμοποιεί το νερό για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Μέσω της εφίδρωσης, το νερό βοηθάει να απομακρυνθεί η θερμότητα από το σώμα, διατηρώντας έτσι μια σταθερή θερμοκρασία.

Το νερό βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το σώμα μας, αλλά και στην αποβολή τοξινών από το σώμα, μέσω των νεφρών.

Σε αντίθεση με άλλα ποτά που καταναλώνουμε, το νερό δεν περιέχει θερμίδες, ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα που μπορεί να είναι επιβλαβή σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό το καθιστά την πιο υγιεινή επιλογή για την ενυδάτωση.

Η κοινή συμβουλή για οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα μπορεί να αποτελεί μία μέση σωστή ποσότητα, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο νερό χρειαζόμαστε, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την έκθεσή μας στη ζέστη, το είδος της διατροφής μας, τις διαστάσεις του σώματος και τη φυσική μας δραστηριότητα.

Τι πίνεις για να ξεδιψάσεις;

Ενεργειακά ποτά, καφές, μπύρα και αναψυκτικά πόσο ωφέλιμα είναι για συχνή κατανάλωση και πόσο μας ξεδιψάνε στην πραγματικότητα;

Τα αθλητικά ποτά με πρόσθετους ηλεκτρολύτες έχουν κύριο σκοπός τους να αναπληρώσουν το νερό και τους ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο) που χάνονται με την εφίδρωση. Πρέπει να γνωρίζουμε, ωστόσο, πως οι περισσότεροι ενήλικες που ασχολούνται με ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα και τα παιδιά που παίζουν ή κάνουν ψυχαγωγικά αθλήματα δεν χρειάζονται άλλα ποτά εκτός από νερό, ούτε αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. Τα τρόφιμα που τρώμε περιέχουν τους ηλεκτρολύτες που χρειαζόμαστε.

Τα ενεργειακά ποτά δεν αντικαθιστούν το νερό ούτε αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες. Θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από ενήλικες, ενώ τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν ενεργειακά ποτά, που συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και άλλα νόμιμα διεγερτικά όπως L-καρνιτίνη και γκουαράνα. Ενώ η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια, βραχυπρόθεσμα, είναι επίσης διουρητική, που σημαίνει ότι προκαλεί σε κάποιον να χάσει νερό. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Γενικά, τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί όχι μόνον να μην μας ενυδατώσουν, αλλά μπορεί επιπλέον και να μας αφυδατώσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τον καφέ τους καλοκαιρινούς μήνες. Απλώς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της καφεΐνης και να πίνουμε επιπλέον νερό ενώ απολαμβάνουμε τον fredo μας ή ένα ice tea.

Τα αναψυκτικά είναι σίγουρα απολαυστικά, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά επεξεργασμένα και έχουν συνδεθεί με πολλές δυσμενείς μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ακόμα και πρόωρο θάνατο. Η κατανάλωσή τους πρέπει γενικά να περιορίζεται στο ελάχιστο και ο ζεστός καιρός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τα αλκοολούχα ποτά καλό είναι να αποφεύγονται, όταν έξω κάνει πολλή ζέστη, καθώς δε βοηθούν καθόλου το σώμα μας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, ενώ προκαλούν αφυδάτωση.

Τελικά, η φύση ξέρει και έχει προβλέψει για εμάς το καλύτερο ξεδιψαστικό και παράλληλα ωφέλιμο ποτό: το νερό! Ένα ποτήρι κρύο ή δροσερό νερό αποτελεί το καλύτερο δροσιστικό και ευχάριστο σε ζεστές συνθήκες. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λεμόνι, μέντα ή αγγούρι στο νερό μας για να το κάνουμε πιο γευστικό.

[mc4wp_form id="278"]