Όταν το εξωτερικό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και ταυτόχρονα το εσωτερικό σου θερμόμετρο τρελαίνεται από τις εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης, βιώνεις μια ανυπόφορη κατάσταση και δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που επηρεάζει πολλές γυναίκες κατά την περίοδο αυτή. Συχνά, το ξαφνικό αίσθημα ζέστης (καύσου) συνοδεύεται από εφίδρωση και μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα του δέρματος, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος. Ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και μπορεί να το βιώσει η γυναίκα αρκετές φορές την ημέρα ή τη νύχτα (νυχτερινές εφιδρώσεις).

«Αυτή η ξαφνική αίσθηση έντονης ζέστης, συχνά συνοδευόμενη από ιδρώτα και ταχυκαρδία, είναι πολλές φορές, τόσο έντονη που η γυναίκα υποφέρει. Για πολλές γυναίκες, οι εξάψεις διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους» επισημαίνει ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Ευάγγελος Γκικόντες, και προσθέτει:

«Οι εξάψεις (Hot flashes – HFs) είναι μια ταχεία και υπερβολική απόκριση απαγωγής θερμότητας, που αποτελείται από άφθονη εφίδρωση, περιφερική αγγειοδιαστολή και αισθήματα έντονης, εσωτερικής ζέστης. Οφείλονται σε ένα ποσοστό, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, στην εξάντληση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.

Τα HFs είναι υπεύθυνα για ορισμένες, αλλά όχι για όλες, τις διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Πρόσφατες εργασίες θέτουν υπό αμφισβήτηση το ρόλο της σεροτονίνης στα HFs (εξάψεις)».

Η αίσθηση θερμότητας επιδεινώνεται από τον καύσωνα

«Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αυξάνονται, το σώμα πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία στον πυρήνα του. Για τις γυναίκες που βιώνουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση, η επιπλέον θερμότητα μπορεί να ενεργοποιήσει πιο συχνές και σοβαρές αντιδράσεις.

Η συνδυασμένη υπερθέρμανση και εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα», κάνοντας τις εξάψεις στον καύσωνα να γίνονται αντιληπτές ως μια ανυπόφορη δοκιμασία, την οποία η γυναίκα πρέπει να υπομείνει.

Εκτός από την επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής διάθεσης από τις εξάψεις, η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να φέρει άλλες προκλήσεις για τις γυναίκες που περνούν μέσα από την εμμηνόπαυση. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως κόπωση, πονοκεφάλους και αίσθημα θολούρας και ζάλης. Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα μπορεί να διακόψει τα μοτίβα ύπνου, προσθέτοντας προβλήματα όπως η αϋπνία και η παλινδρόμηση».

Χρήσιμες συμβουλές

Το Πώς να διαχειριστείς τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης στον καύσωνα είναι ουσιώδες για τη διαχείριση της επίδρασης του καύσωνα στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

«Φορώντας ελαφριά, διαπνέοντα ρούχα, μένοντας σε καλά αεριζόμενους χώρους και χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματισμό, ανακουφίζεστε από τη δυσφορία που προκαλείται από την υπερβολική θερμότητα. Είναι επίσης κρίσιμο για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να παραμένουν ενυδατωμένες, πίνοντας άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, ο γυναικολόγος που είναι ειδικευμένος στην εμμηνόπαυση, μπορεί  να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση και, τελικά, την αποδρομή αυτών των τόσο ενοχλητικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού» καταλήγει ο κ. Γκικόντες.

[mc4wp_form id="278"]