Το φούσκωμα και ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα που μπορεί να χαλάσει τη διάθεση, αλλά και την καθημερινότητά μας.

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος έχουν γίνει συχνότερα από ποτέ. Ίσως φταίει η διατροφή, ίσως το άγχος, ίσως η καθιστική ζωή ή ίσως απλά το συζητάμε περισσότερο! Όποια όμως κι αν είναι η αιτία, η ουσία είναι πως το φούσκωμα στην κοιλιά και οι ενοχλήσεις στο έντερο είναι ενοχλητικά και κάποιες φορές επώδυνα. Αλιεύσαμε από το Διαδίκτυο συμβουλές γαστρεντερολόγων -ποιος άλλωστε είναι πιο κατάλληλος να μας κατευθύνει;- και τις δικές τους λύσεις για να μην ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις του γαστρεντερικού.

Προφανώς κάθε οργανισμός και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μόνο ο γιατρός που γνωρίζει το ιστορικό μας και μας παρακολουθεί μπορεί να δώσει έγκυρες συμβουλές, ωστόσο μπορούμε να πάρουμε κι εμείς κάποιες ιδέες.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας στις ανάγκες του εντέρου σας

«Τα περισσότερα πρωινά ξεκινάω τη μέρα μου με ένα πράσινο smoothie από σπανάκι, λάχανο, σέλινο, μαϊντανό, πράσινο μήλο, λεμόνι, τζίντζερ και πάγο. Λειτουργεί άμεσα στο πεπτικό μου σύστημα και είναι γεμάτο φυτικές ίνες που τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Παράλληλα, κάνω Vinyasa flow δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περιστροφικές στάσεις βοηθούν στην ενεργοποίηση της πέψης και στη μείωση του φουσκώματος. Αν νιώσω πως η πέψη μου δεν λειτουργεί σωστά, παίρνω ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών από φλοιό ψύλλιουμ (μία κουταλιά της σούπας σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό). Ωστόσο, φροντίζω να λαμβάνω τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως μέσω φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, κάτι που συνήθως αρκεί για να κρατήσει το έντερό μου σε ισορροπία». — Robynne Chutkan, MD, διευθύντρια του GutBiome Institute και συγγραφέας του The Bloat Cure

Κόψτε τα ανθρακούχα ποτά

«Περιορίζω τα ανθρακούχα ποτά, καθώς περιέχουν αέρια που συμβάλλουν στο φούσκωμα. Αποφεύγω επίσης τη ρίζα κιχωρίου: κάποτε λάτρευα τις μπάρες δημητριακών και φυτικών ινών ως σνακ εν κινήσει, αλλά διαπίστωσα ότι πολλά περιέχουν ρίζα κιχωρίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα». — Bhavesh Shah, MD, ιατρικός διευθυντής επεμβατικής γαστρεντερολογίας, Long Beach Memorial Medical Center

Τρώτε σωστά, ασκείστε και κοιμηθείτε καλά

«Τρώω καθημερινά γιαούρτι, καθώς περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην ισορροπία των ωφέλιμων και βλαβερών βακτηρίων του εντέρου. Αντίστοιχα, περπατάω κάθε μέρα – αυτό προωθεί τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου. Πίνω επίσης αρκετό νερό, τουλάχιστον τρία με τέσσερα ποτήρια την ημέρα, γιατί η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή πέψη. Ο ύπνος παίζει επίσης τεράστιο ρόλο. Προσπαθώ να κοιμάμαι έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αν δεν ξεκουραζόμαστε σωστά, το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί διαρκώς, οδηγώντας σε ακανόνιστη κινητικότητα και φούσκωμα». — Catherine Ngo, MD, γαστρεντερολόγος, Saddleback Memorial Medical Center

Δώστε προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων

«Ελέγχω πάντα τις ετικέτες των τροφίμων και αποφεύγω συστατικά που τελειώνουν σε “-ολη”, όπως σορβιτόλη, ξυλιτόλη, ερυθριτόλη, μαννιτόλη και λακτιτόλη. Αυτές οι αλκοόλες ζάχαρης βρίσκονται σε τσίχλες, καραμέλες χωρίς ζάχαρη και αρτοσκευάσματα, αλλά συχνά προκαλούν φούσκωμα. Επίσης, όταν μαγειρεύω σταυρανθή λαχανικά, τα βράζω καλά, γιατί έτσι διασπώνται οι δύσπεπτες ίνες και γίνονται πιο εύκολα ανεκτά». — Nitin Kumar, MD, διευθυντής του Ινστιτούτου Βαριατρικής Ενδοσκόπησης

Προετοιμαστείτε για ταξίδια και αλλαγές στη ρουτίνα

«Όταν ταξιδεύω, αποφεύγω γαλακτοκομικά, ψωμί και σταυρανθή λαχανικά, καθώς μπορεί να με φουσκώσουν. Οι αλλαγές στη ρουτίνα, η αφυδάτωση και οι διαφορετικές τροφές διαταράσσουν την πέψη μου. Έτσι, λίγες μέρες πριν το ταξίδι, αποφεύγω τις τροφές που με ενοχλούν και παίρνω ένα καλό προβιοτικό για να διατηρήσω την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μου». — Anish Sheth, MD, γαστρεντερολόγος, Princeton Medical Group

Περιορίστε τις τροφές που σας προκαλούν φούσκωμα

«Για μένα, οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι το γάλα και το τυρί. Δεν έχω δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών με φουσκώνουν. Αποφεύγω επίσης τα λαχανικά που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια, όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και λάχανο. Τέλος, δεν μασάω τσίχλα, δεν τρώω σκληρές καραμέλες και δεν πίνω ανθρακούχα ποτά, γιατί όλα αυτά προκαλούν κατάποση αέρα, οδηγώντας σε φούσκωμα και αέρια στο έντερο». — Shilpa Mehra, MD, γαστρεντερολόγος, Montefiore Health System

[mc4wp_form id="278"]