Η χρόνια φλεγμονή ευθύνεται για πολλές και διαφορετικές δυσλειτουργίες στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό και μία από τις τελευταίες τάσεις στο wellness είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής.
Ας ξεκινήσουμε με μία διευκρίνηση: Η ίδια η φλεγμονή μπορεί να είναι κάτι καλό για τον οργανισμό μας. «Η φλεγμονή είναι μια σημαντική διαδικασία που περνάει το σώμα μας για την επούλωση και την καθημερινή συντήρηση. Ως μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η φλεγμονή μπορεί να είναι σωτήρια», εξηγεί η Τάμι Τσανγκ, Αμερικανίδα διατροφολόγος. Τα πράγματα πάνε στραβά, όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια – και δεν υποχωρεί φυσικά με τον τρόπο που προβλέπεται. «Η χρόνια φλεγμονή είναι μια κατάσταση όπου το σώμα μας βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση συναγερμού», εξηγεί η Τσανγκ. «Μερικές φορές αποκαλείται «σιωπηλή φλεγμονή» επειδή βρίσκεται κάτω από το όριο του πόνου – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην την αισθανόμαστε απαραίτητα καν. Αλλά αυτό που αναμφίβολα νιώθουμε είναι τα συμπτώματα που βιώνουμε, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από εξάντληση, χαμηλή ενέργεια και κακό ύπνο μέχρι προβλήματα στο έντερο, δερματικά προβλήματα, διαταραχές της διάθεσης και πολλά άλλα», προσθέτει.
Γιατί είναι σημαντική η μείωση της χρόνιας φλεγμονής;
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να εκδηλωθεί ως σωματική, διανοητική ή συναισθηματική δυσφορία και να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον, οι έρευνες διαπιστώνουν συνεχώς ότι είναι ο ένοχος για ορισμένες από τις πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, οι καρδιακές διαταραχές, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.«Όταν έχουμε συνήθειες που είναι φλεγμονώδεις, οι οποίες σχετίζονται με την τροφή που τρώμε, το μέγεθος του στρες που νιώθουμε ή τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε ή κινούμαστε, μπορούμε να επιδεινώσουμε ή να υποστηρίξουμε μια φλεγμονώδη κατάσταση στο σώμα», λέει η Τσανγκ.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε, υιοθετώντας ορισμένες καλές συνήθειες, να περιορίσουμε τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό μας και να αλλάξουμε τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα.
Κάποια από τα αποτελέσματα της μείωσης της φλεγμονής που μπορεί να μας εκπλήξουν:
• Μειώνονται πόνοι και ενοχλήσεις στην καθημερινότητα
• Ενισχύεται η πνευματική διαύγεια
• Βελτιώνεται η διάθεσή μας
• Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών χρόνιων νοσημάτων
• Βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου
• Βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου
Σύμφωνοι, να μειώσουμε τη φλεγμονή, αλλά πώς;
Οι ειδικοί έχουν απάντηση σε αυτό το λογικό ερώτημα! Και όπως θα δούμε, δεν είναι δύσκολο να υιοθετήσουμε τις προτάσεις τους και να τις κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας.
Προσθέτουμε αντιφλεγμονώδεις τροφές στη διατροφή μας: Η διατροφή μας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα, προτιμάμε μεσογειακά γεύματα με φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες) που περιέχουν πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά που, εκτός των άλλων ιδιοτήτων τους, βοηθούν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.
Βάζουμε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας: Ακόμα κι ένα απλό περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα, ποδήλατο ή ακόμα και ο χορός, μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα μας.
Μειώνουμε το άγχος: Το άγχος μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Η χρόνια ένταση ενεργοποιεί μηχανισμούς φλεγμονής στο σώμα. Ας δοκιμάσουμε τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός ή η γιόγκα, για να βοηθήσουμε το σώμα μας να «ηρεμήσει» και να λειτουργήσει καλύτερα.
Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας: Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, το σώμα μας παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις ουσίες. Ας φροντίσουμε να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, να αποφεύγουμε τις οθόνες πριν τον ύπνο και να δημιουργούμε ένα ήσυχο περιβάλλον για να ξεκουραστούμε ουσιαστικά.
Προσθέτουμε αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική μας: Το φαγητό μας μπορεί να γίνει «φάρμακο» με απλά υλικά. Το δεντρολίβανο, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη. Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο περιέχει ουσίες που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής – και δίνει και υπέροχο άρωμα στα πιάτα μας!
