Στην εμμηνόπαυση και την προεμμηνόπαυση, το δέρμα αλλάζει και οι απαιτήσεις του είναι διαφορετικές. Αντίστοιχα κι εμείς, πρέπει να αλλάξουμε τις κρέμες που χρησιμοποιούμε.

Μπαίνοντας στην προεμμηνόπαυση, η μείωση των οιστρογόνων οδηγεί σε αλλαγές στο δέρμα: η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή και πιο ξηρή, ένα «δίχτυ» από λεπτές ρυτίδες κάνει την εμφάνισή του, η χαλάρωση «βαραίνει» το οβάλ του προσώπου και οι κηλίδες από τον ήλιο αλλοιώνουν πιο εύκολα τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο.

Ποια είναι η καλύτερη κρέμα για την εμμηνόπαυση

Σίγουρα, η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ένα σημαντικό ζητούμενο. Τα οιστρογόνα, που αρχίζουν να μειώνονται καθώς φτάνουμε στην προεμμηνόπαυση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Έτσι η κρέμα που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να περιέχει συστατικά, που θα ενισχύουν το φυσικό μηχανισμό ενυδάτωσης του δέρματος, όπως είναι για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο, τα ceramides και τα πεπτίδια, βιταμίνες, αλλά και συστατικά όπως είναι η νιασιναμίδη, ένα σχετικά new entry, που έχει βρεθεί ότι βελτιώνει συνολικά την όψη και την υφή της επιδερμίδας.

Αλλά το μόνο απαραίτητο συστατικό είναι:

Οι περισσότερες κρέμες προσώπου για την εμμηνόπαυση, που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικές και προσφέρουν αυτά που υπόσχονται. Ωστόσο, το μόνο απαραίτητο συστατικό, σε μία καλή κρέμα, είναι ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο, που «θωρακίζει» την επιδερμίδα από τη φωτογήρανση και τα συμπτώματά της: λεπτές γραμμές, ξηρότητα, χαλάρωση και καφέ κηλίδες είναι ανάμεσα στις βλάβες, που προκαλεί και που καθόλου δεν θέλουμε να βλέπουμε στο δέρμα μας μεγαλώνοντας.

Bonus tip: Τελευταία δεδομένα κατατάσσουν τη φωτογήρανση ως τον βασικότερο ίσως παράγοντα γήρανσης του δέρματος. Μάλιστα, έρευνα στην επιθεώρηση «Advanced Pharmaceutical Bulletin» επιβεβαιώνει ότι περίπου το 80% της γήρανσης στο πρόσωπο οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο. «Κάτι που έχουμε παρατηρήσει στα ιατρεία μας, είναι ότι μετά το καλοκαίρι και την έντονη έκθεση στον ήλιο αυξάνεται η ανάγκη για θεραπείες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της φωτογήρανσης, όπως είναι οι λεπτές ρυτίδες, οι δυσχρωμίες, οι πανάδες, η τραχύτητα και η ωχρότητα στην επιδερμίδα. Βλέπουμε επίσης πολλές γυναίκες – αλλά και άντρες – με ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, που δείχνουν πιο γηρασμένοι συγκριτικά με τη βιολογική τους ηλικία», σχολιάζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Να σημειώσουμε ότι σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια, όπως είναι η Ελλάδα, το καλοκαίρι δεν αρκεί η κρέμα προσώπου με αντηλιακή προστασίας. Η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από την κρέμα, ή απλά μετά το σέρουμ αν ο συνδυασμός τους «βαραίνει» την επιδερμίδα μας, είναι απαραίτητη για να προσφέρουμε πραγματική προστασία στο δέρμα. Ωστόσο, η κρέμα προσώπου με δείκτη προστασίας είναι μια καλή επιλογή για τις βόλτες τα απογεύματα ή πολύ νωρίς το πρωί και φυσικά για τους χειμερινούς μήνες.

[mc4wp_form id="278"]