Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus var. chia), το οποίο καλλιεργείται στην Χίο.

Η μαστίχα, από την αρχαιότητα, είχε πολλές χρήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους, αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους. Στην σημερινή εποχή, η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας. Η μαστίχα αρωματίζει τρόφιμα και γλυκίσματα, αλλά απαιτείται προσοχή και φειδώ στη χρήση της καθώς αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα το παρασκεύασμα θα αποκτήσει πικρή γεύση.

Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Επίσης στην ιατρική, φαρμακευτική, ορθοδοντική, αρωματοποιΐα, κλπ.

Οφέλη από την κατανάλωση μαστίχας

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει πιστοποιήσει πολλά από τα οφέλη της κατανάλωσης μαστίχας. Η χημική σύσταση της ρητίνης και του μαστιχέλαιου έχει αναλυθεί και κάποια συστατικά έχουν απομονωθεί και ταυτοποιηθεί. Παρόλα αυτά, η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμα γνωστή. Μια γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες, οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ευεργετικά οφέλη μαστίχας

Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια όπως, για παράδειγμα, τα Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες, όπως διάφορα στελέχη της Candida.

Μοναδικά τερπένια όπως το απινένιο. το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περιλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συστατικά της μαστίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο, ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές ιδιότητές της.

Μαστίχα και πεπτικό σύστημα

Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Η μαστίχα Χίου παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Μπορεί επίσης, να βοηθήσει σημαντικά στην δυσπεψία, η οποία προκαλεί ενοχλήσεις, όπως καούρα, πόνο και «βάρος» στο στομάχι. Αν υποφέρετε από ήπια συμπτώματα μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας συμπληρώματα με μαστίχα ή τσίχλες μαστίχας για να πάρετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε.

Μαστίχα και στοματική υγεία

Η μάσηση της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων κι αυξάνει την έκκριση σάλιου, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό και, πιθανόν, θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας.

Ένα πολύ κοινό βακτήριο της στοματικής κοιλότητας είναι το Streptococcus mutans, το οποίο μπορεί, όταν αποικίσει την οδοντική επιφάνεια, να αρχίσει την αποικοδόμησή της με τελικό αποτέλεσμα τη γνωστή τερηδόνα.

Επιπρόσθετα, η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών, που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως ο εμπλουτισμός της μαστίχας Χίου με φθόριο (συγκεκριμένα φθοριούχο νάτριο), στοιχείο με γνωστή αντιτεριδονική δράση, συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή στοματική υγιεινή.

Επιλέξτε προϊόντα για την στοματική υγιεινή με μαστίχα, όπως η οδοντόικρεμα με μαστίχα, το στοματικό διάλυμα ή τσίχλες μαστίχα.

Πηγή: ofarmakopoiosmou.gr

[mc4wp_form id="278"]