Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, υποδεικνύει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να ρυθμίσει με ακρίβεια χιλιάδες γονίδια που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία και τον μεταβολισμό. Η έρευνα εξέτασε πώς η χρόνια πρόσληψη χυμού πορτοκαλιού επηρεάζει το μεταγραφόμιο στα μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος υγιών ενηλίκων.

Είκοσι υγιείς ενήλικες κατανάλωναν 500 mL παστεριωμένου χυμού πορτοκαλιού ημερησίως για 60 ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική μοριακή αναδιαμόρφωση, με 3.790 χαρακτηριστικά να έχουν αλλάξει, συμπεριλαμβανομένων 1.705 γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Αυτές οι αλλαγές χαρτογραφήθηκαν σε μονοπάτια που σχετίζονται με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τον μεταβολισμό των λιπιδίων και τη φλεγμονή. Τα οφέλη αποδίδονται κυρίως στα φλαβανονόνια των εσπεριδοειδών, όπως η Εσπεριδίνη και η Ναρινγενίνη, καθώς οι μεταβολίτες τους βρέθηκε ότι αλληλεπιδρούν άμεσα με βασικούς μεταγραφικούς παράγοντες όπως ο Πυρηνικός Παράγοντας Κάππα Β και ο υποδοχέας άλφα του ενεργοποιητή πολλαπλασιασμού περοξισωμάτων, ρυθμίζοντας τη δραστηριότητα των γονιδίων.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι η μοριακή απόκριση στην κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού διαφέρει ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος του ατόμου. Στα υπέρβαρα άτομα, παρατηρήθηκε μια μοναδική ρύθμιση στους μοριακούς μηχανισμούς που αφορούν τον μεταβολισμό των λιπιδίων και την αδιπογένεση (τη δημιουργία λιποκυττάρων), με συγκεκριμένα γονίδια και μικρότερα μόρια ριβονουκλεϊνικού οξέος να αλλάζουν προς ένα πιο υγιές μεταβολικό προφίλ. Αντίθετα, στα άτομα με φυσιολογικό βάρος, ο χυμός πορτοκαλιού προκάλεσε μια ιδιαίτερη αλλαγή στους φλεγμονώδεις μηχανισμούς, υποδηλώνοντας ότι ο χυμός πορτοκαλιού δρα ως ένας «ακριβής καρδιομεταβολικός μοχλός», προσφέροντας διαφορετικά οφέλη ανάλογα με το σωματικό βάρος του καταναλωτή.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]