Η κατανάλωση σόγιας και προϊόντων με βάση τη σόγια μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σόγια μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καθώς και να ανακουφίσουν τις εξάψεις, ένα σύνηθες σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.
Οι ισοφλαβόνες και η αντικαρκινική δράση
Η σόγια περιέχει ένα είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ισοφλαβόνες, γεγονός που επιτρέπει στον καταναλωτή να προσλάβει μεγάλες ποσότητες ισοφλαβονών από σχετικά μικρές ποσότητες τροφίμων με βάση τη σόγια. Για παράδειγμα, μια μερίδα μισού φλιτζανιού αποξηραμένης και καβουρδισμένης σόγιας παρέχει 37 γραμμάρια ισοφλαβονών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μόλις 85 γραμμάρια τέμπε.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ισοφλαβονών μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου. Μια ανασκόπηση του 2020 στο περιοδικό Antioxidants εντόπισε συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής πρόσληψης σόγιας και της μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 5 γραμμαρίων ισοφλαβονών σόγιας καθημερινά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 12%.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο χρόνος έναρξης κατανάλωσης ισοφλαβονών σόγιας μπορεί να έχει σημασία, ειδικά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ένα άρθρο του 2009 στο περιοδικό Nutrition and Cancer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σόγιας πριν από την ενηλικίωση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού σε μεταγενέστερη ηλικία.
Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2010 στο περιοδικό Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ήταν μειωμένη στις γυναίκες που ζούσαν στην Ασία σε σύγκριση με τις γυναίκες των δυτικών κοινωνιών. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις παραδοσιακές ασιατικές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες παρέχουν από νωρίς έκθεση σε μια πληθώρα τροφών πλούσιων σε σόγια. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα προληπτικά αποτελέσματα της σόγιας στον καρκίνο του μαστού μπορεί να εξαρτώνται από το πότε αρχίζει κάποιος να καταναλώνει σόγια, πόσο συχνά συνεχίζει να την καταναλώνει και πόση σόγια καταναλώνει συνολικά.
Επιπλέον, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σόγιας έχει μια απροσδόκητη επίδραση στον προστάτη των ανδρών. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 στο περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση τροφίμων σόγιας έχει δείξει δυνατότητες μείωσης της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Όλα αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα. Ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη είναι από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους, καθώς και κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο, για τους ανθρώπους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανακούφιση από τις εξάψεις
Οι ισοφλαβόνες της σόγιας μπορεί να μετριάσουν τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, όπως οι γνωστές και δυσάρεστες εξάψεις που μπορούν να αφήσουν τις γυναίκες ιδρωμένες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006 στο περιοδικό Maturitas, οι γυναίκες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξάψεις συμπληρώνοντας τη διατροφή τους με σόγια. Οι γυναίκες που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εξάψεων κάθε μέρα φάνηκε να επωφελούνται περισσότερο από τη χρήση σόγιας για τον περιορισμό των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας τους. Παρομοίως, μια μελέτη του 2021 στο περιοδικό Menopause διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα σόγιας για 12 εβδομάδες μείωσαν τις εξάψεις τους κατά μέσο όρο κατά 79%.
Πηγή: Cibum
