Η διατροφή μετά την προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση του οργανισμού και τη μεγιστοποίηση των οφελών της άσκησης. Ενώ η μακροχρόνια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει χρόνιους δείκτες φλεγμονής, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α) και η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), οι έντονες κρίσεις άσκησης μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή αύξηση.

Ο τύπος της διατροφής που ακολουθεί την προπόνηση μπορεί να ενισχύσει ή να αναστρέψει αυτές τις αντιδράσεις. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, αποτελούν εξαιρετικά συμπληρώματα μετά την άσκηση. Έχουν συνδεθεί με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Ενώ το γάλα έχει μελετηθεί εκτενώς, μια νέα έρευνα στο περιοδικό Nutrients εστιάζει στις επιδράσεις του στραγγιστού γιαουρτιού (GY). Το στραγγιστό γιαούρτι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, των βιοδραστικών συστατικών και της ζυμωμένης φύσης του, στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των κυκλοφορούντων φλεγμονωδών κυτοκινών.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε 30 υγιείς Καναδούς άνδρες, εξέτασε τις βραχυπρόθεσμες (1 εβδομάδα) και μακροπρόθεσμες (12 εβδομάδες) επιδράσεις της προοδευτικής προπόνησης αντίστασης σε συνδυασμό με συμπλήρωση στραγγιστού γιαουρτιού ή ενός ισοενεργειακού επιδορπίου υδατανθράκων (CP). Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι σπάνια προπονούνταν με αντιστάσεις, υποβλήθηκαν σε εντατικό πρόγραμμα άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα για δώδεκα εβδομάδες.

Τις ημέρες προπόνησης, η ομάδα GY λάμβανε 200 γραμμάρια στραγγιστού γιαουρτιού 0% λιπαρών τρεις φορές την ημέρα, ενώ η ομάδα CP έλαβε 47 γραμμάρια επιδορπίου υδατανθράκων. Αναλύθηκαν διάφοροι δείκτες συστηματικής φλεγμονής στο αίμα των συμμετεχόντων κατά την έναρξη, την 1η και τη 12η εβδομάδα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των υδατανθράκων, η ομάδα που κατανάλωνε στραγγιστό γιαούρτι εμφάνισε σημαντικά οφέλη. Ενώ και οι δύο ομάδες αύξησαν την πρόσληψη μαγνησίου και καλίου, η ομάδα του στραγγιστού γιαουρτιού κατανάλωσε περισσότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο.

Το στραγγιστό γιαούρτι ενισχύει την αντιφλεγμονώδη δράση

Η άσκηση έδειξε τα δικά της αντιφλεγμονώδη οφέλη, μειώνοντας την IL-1β μετά την 12η εβδομάδα. Ωστόσο, η κατανάλωση στραγγιστού γιαουρτιού ενίσχυσε αυτά τα οφέλη. Ειδικότερα, η συγκέντρωση της IL-6 ήταν χαμηλότερη στην 12η εβδομάδα στην ομάδα GY, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα CP. Επιπλέον, η ομάδα CP εμφάνισε αύξηση στη συγκέντρωση του TNF-α και στον λόγο TNF-α προς IL-10 την 12η εβδομάδα, ενώ η ομάδα GY κατάφερε να αποτρέψει αυτή την αύξηση. Οι αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση στραγγιστού γιαουρτιού προέβλεπε μείωση της IL-6, σε σύγκριση με το επιδόρπιο υδατανθράκων.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]