Εάν σκρολάρετε στο TikTok και δεν πέσετε πάνω σε συνταγή με cottage, προφανώς δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η μαγειρική!
Λίγο παραπάνω να σταθεί κανείς σε μια συνταγή μαγειρικής και τα επόμενα βιντεάκια που θα του «σερβίρουν» τα socialθα περιλαμβάνουν τυρί cottage. Γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλές αυτό το άγευστο τυρί; Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι πωλήσεις τυριού cottage έχουν αυξηθεί πάνω από 50 τοις εκατό τα τελευταία πέντε χρόνια. Και φυσικά, στο TikTok ή στο Instagram μπορείτε να βρείτε δεκάδες λογαριασμούς που αποθεώνουν το τυρί cottageως συστατικό για πρωτεϊνικές γλυκές ή αλμυρές συνταγές.
Τι είναι αυτό που κάνει δημοφιλές το τυρί cottage
Το συγκεκριμένο τυρί έχει ένα πολύ ενδιαφέρον διατροφικό προφίλ, συνδυάζοντας υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή σε λιπαρά και ήπια γεύση που του επιτρέπει να «σταθεί» σε κάθε συνταγή. Πιο συγκεκριμένα, το cottage cheese είναι πλούσιο σε καζεΐνη, μια πρωτεΐνη αργής πέψης που παρέχει σταθερή απελευθέρωση αμινοξέων, βοηθώντας στην οικοδόμηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας. Μαζί, έχει λίγες θερμίδες που το καθιστούν ιδανικό για όσους επιδιώκουν απώλεια ή διατήρηση βάρους, καθώς προάγει το αίσθημα κορεσμού ενώ περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Τέλος, θεωρείται ότι βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση.
Οπότε, τι; Να τρώμε μόνο cottage;
«Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που το cottagecheese έχει γίνει τόσο δημοφιλές – η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η ευελιξία του στη μαγειρική», επισημαίνει η Dr. Thara Vayali, διατροφολόγος με έδρα στις ΗΠΑ. «Ωστόσο, όσο “τέλειο” κι αν φαίνεται το διατροφικό του προφίλ, κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να μεταμορφώσει από μόνο του τις διατροφικές μας συνήθειες.
Το cottage cheese –όσο νόστιμο και πρακτικό κι αν είναι– δεν είναι η μαγική λύση στη διαρκή μας αναζήτηση για το “ιδανικό” μακροθρεπτικό ή την τέλεια φόρμουλα διατροφής. Η κουλτούρα που το αντιμετωπίζει σαν διατροφικό τρόπαιο. Όσο κι αν το cottage έχει υγειοπροστατευτικά οφέλη, δεν παύει να είναι απλώς ένα δομικό στοιχείο μέσα σε μια ευρύτερη, ποιοτικά ισορροπημένη διατροφή. Αν πρόκειται να μάθουμε κάτι από αυτή την τάση, είναι πως η ενσωμάτωσή του πρέπει να γίνεται στρατηγικά – όχι εμμονικά. Η σύγχρονη κουλτούρα της δίαιτας μάς ωθεί να αποδομούμε το φαγητό μας σαν να είναι ένα κουτί με τουβλάκια Lego. Κι έτσι, χάνουμε το νόημα. Δεν τρώμε πια για απόλαυση, για υγεία ή για κοινή εμπειρία. Τρώμε για να κατασκευάσουμε κάτι “τέλειο”, ξεχνώντας γιατί ξεκινήσαμε να τρώμε εξαρχής».
