Αυτή ωστόσο δεν είναι η μόνη πληροφορία που δεν γνωρίζουμε για αυτή τη συχνή νευρολογική ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική ασθένεια, με τον αριθμό των ασθενών να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό καθώς μας κινητοποιεί όλους να ενημερωθούμε περισσότερο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας για τη νόσο.

Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον;

Η νόσος Πάρκινσον μπορεί να παρουσιάσει τόσο κινητικά όσο και μη κινητικά συμπτώματα στα αρχικά της στάδια. Σύμφωνα με την Parkinson’s Foundation και την APDA (American Parkinson Disease Association), τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Τρόμος σε κατάσταση ηρεμίας: Συνήθως ξεκινά σε ένα χέρι ή δάχτυλο.

Μικρογραφία: Αλλαγή στο μέγεθος της γραφής, με τα γράμματα να γίνονται μικρότερα και πιο πυκνά.

Απώλεια όσφρησης: Δυσκολία στην αναγνώριση οσμών, όπως μπανάνας ή γλυκόριζας.

Διαταραχές ύπνου: Αναστάτωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως έντονες κινήσεις ή “παιχνίδι” των ονείρων.

Δυσκοιλιότητα: Δυσκολία στην κένωση χωρίς εμφανή αιτία. 

Αλλαγές στη φωνή: Η φωνή μπορεί να γίνει πιο απαλή ή βραχνή.

Μυϊκή δυσκαμψία: Αίσθημα δυσκαμψίας ή πόνου στους ώμους ή τους γοφούς.

Αργές κινήσεις (βραδυκινησία): Καθυστέρηση στην εκτέλεση καθημερινών κινήσεων.

Κακή στάση σώματος και ισορροπία: Δυσκολία στη διατήρηση της ισορροπίας και αλλαγές στη στάση του σώματος.

Μείωση εκφράσεων προσώπου: Το πρόσωπο μπορεί να φαίνεται “παγωμένο” ή χωρίς έκφραση.

Πώς μπορεί να προληφθεί η νόσος Πάρκινσον;

Αν και η ακριβής αιτία της νόσου Πάρκινσον παραμένει άγνωστη και δεν υπάρχει απόλυτη πρόληψη, ορισμένες πρακτικές φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της:

Σωματική άσκηση: Η τακτική αερόβια άσκηση έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. 

Κατανάλωση καφεΐνης: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ή πράσινου τσαγιού μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον.

Υγιεινή διατροφή: Διατροφές όπως η Μεσογειακή ή η MIND, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φαίνεται να προσφέρουν νευροπροστατευτικά οφέλη.

Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους: Η μείωση του λίπους στην κοιλιακή και βραχιόνια περιοχή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Πάρκινσον.

Σημαντικές εξελίξεις στη διαχείριση της νόσου

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. μαζί με διακεκριμένους νευρολόγους τονίστηκε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ασθενείς το γεγονός ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν οι περισσότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον. Υπογραμμίστηκε επίσης πως η πρόσφατη έγκριση της καινοτόμου υποδόριας μορφής έγχυσης λεβοντόπα, της gold standard θεραπείας για τη νόσο, σε μορφή αντλίας συνεχούς χορήγησης είναι σημαντικό επίτευγμα για τις θεραπευτικές επιλογές  της προχωρημένης νόσου. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι παραμένουν άλυτα πολλά ζητήματα για τη φροντίδα των ασθενών.

[mc4wp_form id="278"]