Σε μια εποχή που το άγχος έχει αναδειχθεί σε καθημερινό «σύντροφο» για πολλούς ανθρώπους, η αναζήτηση φυσικών τρόπων για την αντιμετώπισή του γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές, αλλά συχνά παραμελημένες λύσεις, είναι η ίδια η διατροφή μας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση των επιπέδων στρες.

Μαγνήσιο: Το μέταλλο της ηρεμίας

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη μυϊκή χαλάρωση. Έλλειψή του έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα άγχους. Τροφές όπως το σπανάκι, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι είναι εξαιρετικές πηγές.

Ω-3 λιπαρά: Το λίπος που κάνει καλό

Ο σολομός, οι σαρδέλες και τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να επηρεάζουν θετικά την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία συνδέεται άμεσα με την καλή διάθεση.

Φυσικά αντικαταθλιπτικά

Η γαλοπούλα και η βρώμη περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης. Επίσης, οι μπανάνες, με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο, θεωρούνται ιδανικές για ένα ήρεμο ξεκίνημα της ημέρας.

Μαύρη σοκολάτα: Απόλαυση χωρίς ενοχές

Τέλος, η μαύρη σοκολάτα – όταν καταναλώνεται με μέτρο – φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, χάρη στα φλαβονοειδή και το μαγνήσιό της.

Αντιοξειδωτικά: Ασπίδα κατά του στρες

Τα μούρα, το πράσινο τσάι και τα λαχανικά με έντονα χρώματα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές που εντείνουν την ψυχική ένταση.

Έντερο και εγκέφαλος: Μια σχέση αμφίδρομη

Όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία της υγείας του εντέρου για τη ψυχική υγεία. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, καθώς και πρεβιοτικά, όπως οι φακές και τα φασόλια, βοηθούν στην ισορροπία της μικροχλωρίδας και κατ’ επέκταση, στην καλή ψυχολογία.

Πηγή: Like

[mc4wp_form id="278"]