Τα επίθετα που ταιριάζουν στο χαλβά του μπακάλη ή πιο σωστά τον χαλβά από ταχίνι, είναι γλυκός, γευστικός, παραδοσιακός αλλά παράλληλα θρεπτικός και χορταστικός!

Ο χαλβάς είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της περιόδου έχει όμως τόσα διατροφικά οφέλη που όμως μας εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου δικαιούται θέση στην καθημερινή μας διατροφή, πάντα όμως με μέτρο καθώς ακόμη και οι υγιεινές τροφές μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες.

Χαλβάς όπως σησάμι

Το βασικό συστατικό του χαλβά «του μπακάλη» είναι το ταχίνι, δηλαδή αλεσμένο σησάμι. Είναι λοιπόν ο χαλβάς που προέρχεται από έναν ξηρό καρπό και όχι το σιμιγδάλι ή άλλα άλευρα. Το σησάμι και κατ’ επέκταση το ταχίνι και ο χαλβάς, περιέχει πλειάδα βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων αλλά και φυτοσυστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας του καταναλωτή.

Νηστεία και χορτοφαγική διατροφή

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι άμεσα συνδεδεμένος με το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Παραδοσιακά, συμπεριλαμβάνεται στα εδέσματα που ορίζουν το τραπέζι της. Όχι όμως μόνο για την συγκεκριμένη ημέρα αλλά για όλη την περίοδο της νηστείας. Παρατηρώντας τα τρόφιμα που επιλέγονται στην περίοδο της νηστείας αλλά και τις πιθανές διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, ο χαλβάς από ταχίνι είναι το τρόφιμο που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα κενά που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, αποτελεί πηγή των διακλαδισμένων αμινοξέων, λευκίνης, ισολευκίνης και βαλίνης, που είναι πολύ χρήσιμα για όσους γυμνάζονται συστηματικά και αποφασίζουν να ακολουθήσουν μία χορτοφαγική διατροφή, αποκλείοντας τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το σησάμι και το ταχίνι, η κατανάλωση των οποίων έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και πιο συγκεκριμένα, προσφέρει καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.

Ωφέλιμος, αλλά τον καταναλώνουμε με μέτρο

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα κατανάλωσης. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της θρεπτικής. Η μερίδα ορίζεται στα 40 γραμμάρια και αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, ποσό ενέργειας που μπορεί να προστεθεί σε κάθε υγιεινό διαιτολόγιο. Για άτομα με μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ο αριθμός των μερίδων ρυθμίζεται ανάλογα.

Με λίγα λόγια, και διαβάζοντας προσεκτικά όσο οφέλη απαριθμεί ο Γιάννης Χρύσου, αντιλαμβανόμαστε ότι ο χαλβάς από ταχίνι είναι στην πραγματικότητα ένα αυθεντικό ελληνικό superfood που μας προσφέρεται σε αφθονία στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή.

[mc4wp_form id="278"]