
Ο κουρκουμάς ανήκει στα super food, με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να τον αποφεύγουμε.
Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη που περιέχει, η φυσική χρωστική που του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, θεωρείται ένα από τα σύγχρονα super food. Μπορούμε να προσθέσουμε κουρκουμά σε σούπες, σε smoothies και σε ροφήματα ή να το πάρουμε ως συμπλήρωμα διατροφής και να κερδίσουμε τις πολλές θετικές του ιδιότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως είναι καλό να αποφεύγουμε τον κουρκουμά -ή έστω σε μεγάλες ποσότητες- ειδικά σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα.
Τα οφέλη του κουρκουμά για καλή υγεία
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο κουρκουμάς διαθέτει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Τόσο ο κουρκουμάς, όσο και η κουρκουμίνη, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα, οι εποχιακές αλλεργίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνεύμονα). Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βελτιώσει καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα) και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Πότε ο κουρκουμάς μπορεί να έχει «παρενέργειες»
Παρόλο που ο κουρκουμάς είναι φυσικό προϊόν, κυρίως σε μεγάλες ποσότητες ή με τη μορφή συμπληρώματος, μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής ή να μην ενδείκνυται για ορισμένες καταστάσεις υγείας. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργεί ένα φάρμακο που έχει δώσει ο γιατρός ή την απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Με ποια φάρμακα είναι καλό να αποφεύγουμε τον κουρκουμά
Αντιπηκτικά φάρμακα
Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα εμποδίζουν την πήξη του αίματος και «αραιώνουν» το αίμα. Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία ή την πρόληψη καταστάσεων όπως οι θρόμβοι αίματος ή σε καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών. Καθώς ο κουρκουμάς διαθέτει επίσης αντιπηκτική δράση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία και μώλωπες εάν λαμβάνεται μαζί με άλλα αντιπηκτικά φάρμακα.
Φάρμακα για διαβήτη
Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα, γι’ αυτό χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού εάν λαμβάνουμε οποιοδήποτε φάρμακο για τον διαβήτη που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτη, η λήψη κουρκουμά μαζί με άλλα φάρμακα για το διαβήτη μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Αντιυπερτασικά
Η λήψη κουρκουμά με αμλοδιπίνη -δραστική ουσία σε φάρμακα για την υπέρταση- μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό, αυξάνοντας τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την αμλοδιπίνη, όπως πόνο στο στομάχι, ζάλη, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, έντονο πόνο στο στήθος και λιποθυμία. Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει δραστική αύξηση των επιπέδων της αμλοδιπίνης στον οργανισμό όταν λαμβάνεται μαζί με κουρκουμά. Ωστόσο, η λήψη των δύο ουσιών μαζί δεν φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτες αλληλεπίδρασης της αμλοδιπίνης και του κουρκουμά έχουν διεξαχθεί μόνο σε ζώα, επομένως απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους.
Οιστρογόνα κατά την εμμηνόπαυση
Μεγάλες ποσότητες κουρκουμά μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα, εμποδίζοντας τα οιστρογόνα να δράσουν όπως αναμένεται και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Φάρμακα που μπορεί να βλάψουν το ήπαρ
Πολλά φάρμακα, ειδικά όταν λαμβάνονται μακροχρόνια, μπορεί να βλάψουν το συκώτι. Μία από τις πιο σοβαρές παρενέργειες που αναφέρθηκαν με τον κουρκουμά είναι ακριβώς οι ηπατικές βλάβες, που βέβαια αναφέρονται συχνότερα με δόσεις κουρκουμίνης 250-1.800 χιλιοστογραμμάρια ημερησίωςκαι μπορεί να περιλαμβάνουν την ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος), τη χολόσταση (όταν η ροή της χολής από το ήπαρ σταματά ή επιβραδύνεται) και την κυτταρική ηπατική βλάβη.
Σουλφασαλαζίνη για αυτοάνοσες παθήσεις
Η σουλφασαλαζίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η λήψη κουρκουμά με αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σουλφασαλαζίνης στον οργανισμό, προκαλώντας ενδεχομένως παρενέργειες, ανάμεσά τους εξάνθημα, πόνο στο στομάχι, πόνο στο στήθος, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις.
Συμπερασματικά
Με την ευκαιρία που μιλάμε για τις τυχόν παρενέργειες του κουρκουμά -αν είναι σωστό να τις λέμε έτσι- ας επισημάνουμε ότι για κάθε συμπλήρωμα διατροφής που παίρνουμε είναι σημαντικό να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή τη συμβουλή του φαρμακοποιού ώστε να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.