Γνωστή κι ως Indian Ginseng, η Ashwagandha, έχει τις εξής ιδιότητες: μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου, αντιμετωπίζει την αϋπνία, ωφελεί στην απώλεια βάρους, βελτιώνει την προσοχή και τη μνήμη και βοηθά στο άγχος. Το βότανο βγαίνει στην Ινδία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο πιο «cool» λαός πάνω στη γη; Λοιπόν, υπάρχει ένας άλλος λαός, που φημίζεται για τη γνησιότητα, τη φιλοξενία του, τη φιλική του διάθεση και κυρίως τη χαλαρότητά του. Πρόκειται για τους Ινδούς, και μη σας εκπλήσσει το γεγονός, καθώς η συγκεκριμένη χώρα βασίζει τη γενική της υγεία και ανάπτυξη στην ευτυχία του λαού της.

Το μυστικό πίσω από την ηρεμία των Ινδών κρύβεται στον τρόπο ζωής τους, στην προσήλωση στη θρησκεία τους και κυρίως στην Αγιουβέρδα.

Η Αγιουβέρδα είναι ένα παραδοσιακό, ινδικό, θεραπευτικό σύστημα, το οποίο χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. Η λέξη Αγιουβέρδα είναι σύνθετη και προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις Ayu, που σημαίνει ζωή και Veda, που σημαίνει επιστήμη. Σύμφωνα με την Αγιουβέρδα, η διατροφή, αλλά και η φύση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνει την ένταξη συγκεκριμένων τροφών, φυτών και βοτάνων στο καθημερινό διαιτολόγιο των ανθρώπων που την ακολουθούν.

Ένα από τα δημοφιλή βότανα που έχουν ξεχωριστή θέση στην Αγιουβέρδα, είναι η ασβαγκάντα (ashwagandha). Παραδοσιακά στην ασβαγκάντα αποδίδονται αναζωογονητικές ιδιότητες που προάγουν τη φυσική και συναισθηματική ευεξία. Η λέξη άσβα (ashwa) στην σανσκριτική σημαίνει «άλογο» και γκάντα (gandha) σημαίνει «μυρωδιά». Οι Ινδοί υποστηρίζουν ότι το βότανο έχει τη μυρωδιά ιδρωμένου αλόγου και γι’ αυτό μεταδίδει τη δύναμη ενός επιβήτορα, σε όποιον το καταναλώνει. Εκτός της Ινδίας, φύεται και καλλιεργείται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το φυτό αυτό έχει κίτρινα άνθη και κόκκινα φρούτα που μοιάζουν με μούρα σε μέγεθος και σχήμα. Το εκχύλισμα λαμβάνεται συνήθως από τα φρούτα ή τις ρίζες του φυτού. Αναφέρεται, επίσης, ως Ινδικό τζίνσενγκ ή χειμωνιάτικο κεράσι.

Η ασβαγκάντα είναι ένα φυσικό προσαρμογόνο βότανο, που αυξάνει την ικανότητα ενός οργανισμού να προσαρμοστεί σε εξωτερικούς παράγοντες. Η δράση της οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε γουιθανολίδες, που είναι τα ενεργά της συστατικά. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι γουιθανολίδες βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το καθημερινό άγχος και να βελτιώσει την σκέψη του ατόμου, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της ψυχικής και σωματικής κόπωσης.

Πολλές σύγχρονες κλινικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ασβαγκάντα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του στρες. Για παράδειγμα, το 2012 σε μία μελέτη με 64 εθελοντές που διαγνώστηκαν με άγχος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη, χορηγήθηκε Ashwagandha και στη δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο για μία περίοδο δύο μηνών. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, το γκρουπ που λάμβανε Ashwagandha εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερο άγχος και μάλιστα σημειώθηκε μείωση στο ποσοστό της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κατά 28%.

Σε μία προηγούμενη μελέτη το 2009, όπου έλαβαν μέρος άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή αγχώδη διαταραχή δόθηκε σε μια υποομάδα ασβαγκάντα και στην άλλη ανάλογη φαρμακευτική αγωγή. Το εντυπωσιακό εύρημα αυτή της μελέτης είναι ότι η ασβαγκάντα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική σε σχέση με την αγωγή, παρέχοντας μέχρι και 50% υψηλότερες βελτιώσεις στο άγχος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για εσάς, που θέλετε να προσθέσετε την ασβαγκάντα στην καθημερινότητά σας. Στην Ινδία, συνήθως χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης και καταναλώνεται σε συνδυασμό με μέλι και ζεστό γάλα. Αυτό το ρόφημα προτείνεται πριν από τον ύπνο, καθώς χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Μπορείτε, επίσης, να την προσθέσετε στον πρωινό σας καφέ, το πράσινο τσάι ή σε ένα χυμό. Η γεύση της είναι πικρόγλυκη, ενώ στην πέψη επικρατεί η γλυκιά γεύση και μπορείτε να την καταναλώσετε και αυτούσια σε μορφή αφεψήματος.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να πάρετε όλα τα οφέλη της ασβαγκάντα και να μιμηθείτε στη χαλάρωση ένα λαό, όπως οι Ινδοί που ξέρουν από ηρεμία, μπορείτε να την αναζητήσετε σε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής. Σε συνδυασμό με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην ισορροπημένη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ασβαγκάντα θα γίνει ο σύμμαχός σας ενάντια στο καθημερινό στρες.

Πηγή: Vitamins Academy

[mc4wp_form id="278"]