Το κολύμπι στη θάλασσα είναι απόλαυση, είναι χαρά. Μπορεί να γίνει και προπόνηση και να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πιο δυνατό και αρμονικό σώμα;

Βλέπεις το σώμα ενός κολυμβητή ή μιας αθλήτριας της συγχρονισμένης κολύμβησης και το χαίρεσαι: δυνατό, αρμονικό, γυμνασμένο, εύπλαστο. Ναι, το νερό είναι το ιδανικό περιβάλλον για άσκηση χωρίς επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους και για όλους εμάς που δεν είμαστε κολυμβητές ή επαγγελματίες αθλητές είναι ένα ιδανικό «περιβάλλον» για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση το καλοκαίρι – ή και όλον τον χρόνο στις πισίνες.

Δεν έχουμε όμως όλοι γνώση της τεχνικής της κολύμβησης για να οργώνουμε τις θάλασσες. Μπορούμε όμως με λίγη καλή θέληση να δοκιμάσουμε μερικές ασκήσεις μπαλέτου, ναι μπαλέτου, μέσα στο νερό, η αντίσταση του οποίου πολλαπλασιάζει το όφελος από την άσκηση.

«Πολλές ασκήσεις που βασίζονται στην τεχνική του μπαλέτου μπορούν να εκτελεστούν μέσα στο νερό και να δυναμώσουν τους μυς χωρίς να καταπονήσουν τις αρθρώσεις μας. Πρόκειται για απλές ισομετρικές ασκήσεις των ποδιών που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ενδυνάμωση, την τόνωση και την καύση λίπους», εξηγεί η καθηγήτρια κλασικού και σύγχρονου χορού – χορογράφος Δέσποινα Παπαδοπούλου. «Για να εκτελέσουμε αυτές τις ασκήσεις είναι σημαντικό να διατηρούμε σταθερή την αναπνοή μας, να είμαστε μέσα στο νερό μέχρι λίγο κάτω από το στήθος και να σφίγγουμε την κοιλιά ώστε να κρατάμε την ισορροπία στο κέντρο του σώματός μας. Οι παρακάτω ασκήσεις ανήκουν στην κατηγορία των ισομετρικών και εκτελούνται με έξω στροφή του ποδιού μέσα από την άρθρωση της λεκάνης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το γόνατο «κοιτάζει» προς τα έξω και στο πλάι στις κινήσεις προς τα εμπρός, προς τον ουρανό στις πλαϊνές κινήσεις και στο πλάι και έξω στις κινήσεις προς τα πίσω. Αρκούν μόνο λίγα λεπτά για 10 έως 20 επαναλήψεις επί 3 σετ από τις παραπάνω ασκήσεις για να νιώσετε το σώμα σας πιο σφιχτό και να σας κατακλύσει η ευεξία που προσφέρουν οι ορμόνες που εκκρίνονται όταν γυμναζόμαστε»!

Μπαλέτο στο νερό

Οι παρακάτω ασκήσεις είναι απλές και μπορεί να τις εκτελέσει ο καθένας μας καθώς δεν απαιτούν συγκεκριμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε όλες ή να κρατήσετε μόνο αυτές που σας ταιριάζουν. Ιδανικά, κάντε μερικές επαναλήψεις στο σπίτι σας, έξω από το νερό, για να τις κατανοήσετε καλύτερα.

1. Με τα πόδια παράλληλα και ανοιχτά στο φάρδος των ισχίων, ανεβαίνουμε στα δάχτυλα των ποδιών. Κρατάμε τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα σφίγγοντας την κοιλιά,τους μηρούς και τους γλουτούς. Πατάμε ξανά όλο το πέλμα στο έδαφος/άμμο και επαναλαμβάνουμε.

2. Στεκόμαστε με τα πόδια σφιχτά, τις φτέρνες σχεδόν ενωμένες μεταξύ τους και τα δάχτυλα στραμμένα ελαφρώς προς τα έξω και εκτελούμε μερικές «εκρηκτικές» άρσεις προς τρεις κατευθύνσεις. Σφίγγοντας την κοιλιά και τον κορμό, ανεβάζουμε το δεξί πόδι σε γωνία περίπου 45 μοιρών μπροστά, πλάι και πίσω διαδοχικά περνώντας κάθε φορά από το κέντρο:το πόδι σηκώνεται προς τα εμπρός, επιστρέφει στην αρχική θέση, σηκώνεται προς το πλάι, κατεβαίνει, σηκώνεται προς τα πίσω και κατεβαίνει ξανά. Το γόνατο είναι συνεχώς τεντωμένο και το πόδι διατηρείτην έξω στροφή μέσα από το ισχίο. Είναι σημαντικό γι’ αυτήν την άσκηση να παραμένει η λεκάνη σταθερή. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

3. Ξεκινώντας από την ίδια θέση, λυγίζουμε το ένα γόνατο και γλιστράμε το πέλμα πάνω στο σταθερό μας πόδι μέχρι το γόνατο. Το τεντώνουμε μπροστά, κρατάμε μερικές στιγμές και το φέρνουμε ξανά στο γόνατο. Τεντώνουμε προς το πλάι, επαναφέρουμε στο γόνατο, τεντώνουμε προς τα πίσω, φέρνουμε πάλι στο γόνατο και κατεβάζουμε το πόδι στην αρχική του θέση. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

4. Με τα πόδια κλειστά, ενωμένες φτέρνες και δάχτυλα ανοιχτά προς τα έξω, λυγίζουμε τα πόδια και κάνουμε μια μικρή αναπήδηση. Ανοίγουμετα πόδια στον μέσα στο νερό τεντωμένα και προσγειωνόμαστε σε ανοιχτά πόδια με λυγισμένα γόνατακαι τα δάχτυλα προς τα έξω. Κλείνουμε ξανά τα πόδια στην αρχική θέση και επαναλαμβάνουμε.

5. Ξεκινάμε με το αριστερό πόδι ανεβασμένο μπροστά μας στις 45° -ή και χαμηλότερα- και τα χέρια σε πρόταση, παράλληλα μεταξύ τους. Προσπαθούμε να κινήσουμε τα χέρια και το πόδι με αντίθετη φορά, δημιουργώντας ένα μικρό σπιράλ: ανοίγοντας το πόδι προς τα αριστερά στρίβουμε τα χέρια και το επάνω μέρος του σώματος προς τα δεξιά, χωρίς να χάσουμε την ισορροπίας μας – το νερό βοηθάει πολύ. Ερχόμαστε στην αρχική θέση. Αλλάζουμε πόδι και φορά και συνεχίζουμε.

Μην απογοητευτείτε εάν δεν καταφέρετε με την πρώτη φορά να εκτελέσετε τις παραπάνω ασκήσεις. Λίγη εξάσκηση πάντα χρειάζεται αλλά αν τις κάνετε με επιμονή αυτό το καλοκαίρι θα διαπιστώσετε ότι γυμνάζετε χωρίς πιέσεις και ιδρώτα τους κοιλιακούς, τους γλουτούς, τους μηρούς, τους ώμους και τη ράχη σας.

[mc4wp_form id="278"]