Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το ντους μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συναισθηματική και σωματική υγεία μας. Γι’ αυτό μετά από μια κουραστική μέρα συχνά τονίζουμε πως θα κάνουμε ένα ντους για να χαλαρώσουμε. Ή, πολλές φορές είναι το πρώτο που κάνουμε κάθε πρωί για να αντέξουμε τη ρουτίνα.

Πέρα από τη φροντίδα για την ψυχική μας υγεία, τα καθημερινά ντους φροντίζουν και την υγεία του δέρματός μας. Έτσι, βρήκαμε κάποιους τρόπους ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας στο ντους αποφεύγοντας τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας.

Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό

Το ντους με νερό που είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο μπορεί να επηρεάσει τον φραγμό του δέρματος σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χλιαρό, κάπου γύρω από τη θερμοκρασία του σώματος ή λίγους βαθμούς πιο ζεστό, είναι το ιδανικό.

Από την άλλη, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να κάνουν δύσκολη την απομάκρυνση της βρωμιάς με βάση το λάδι, ειδικά εάν έχετε ακμή ή φραγμένους πόρους. Και το πολύ ζεστό νερό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως εγκαύματα και τραυματισμούς στο δέρμα. Επιπλέον, το ντους σε κατάλληλη θερμοκρασία νερού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης δερματικών προβλημάτων όπως η ερεθιστική δερματίτιδα, που προκαλείται από τα αφρόλουτρα ή τα σαπούνια που χρησιμοποιείτε.

Επιλέξτε ελαφριά προϊόντα

Ορισμένα συστατικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος και προβλήματα όπως η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Μερικά από τα πιο κοινά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν: βαφές, αρώματα, συντηρητικά, ένζυμα, θειικά. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συστατικών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ερεθισμού ή αλλεργικών αντιδράσεων. Τα πιο ήπια προϊόντα παρασκευάζονται συχνά με λιγότερα δυνητικά ερεθιστικά συστατικά.

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο σαπούνι ή αφρόλουτρο σώματος

Δεν είστε σίγουροι αν θα χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή αφρόλουτρο; Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του που αναλύουμε στη συνέχεια.

Χρησιμοποιήστε σαπούνια μπάρας

Τα σαπούνια ράβδων περιέχουν συχνά λιγότερα συστατικά από τα καθαριστικά σώματος. Εάν έχετε ευαισθησίες σε συστατικά ή αλλεργίες, τα απλά σαπούνια μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στο δέρμα σας.

Οι συνήθεις τύποι σαπουνιού περιλαμβάνουν:

Αντιβακτηριδιακές μπάρες: Προστιθέμενα αντιβακτηριακά συστατικά βοηθούν στη μείωση των βακτηρίων και των οσμών.
Μπάρες γλυκερίνης: Αυτός ο τύπος σαπουνιού χρησιμοποιεί γλυκερίνη για να μην στεγνώσει πολύ το προϊόν.
Μπάρες με υπερλίπος: Τα λιπίδια βοηθούν στην παροχή ενός προστατευτικού φιλμ στο δέρμα και μπορεί να είναι πιο ήπια γι’ αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τα πρόσθετα συστατικά. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα λιπίδια, όπως τα ορυκτέλαια και η παραφίνη, μπορεί να είναι καρκινογόνα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA), η χρήση αντιβακτηριακών πλύσεων μπορεί να είναι προβληματική επειδή μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή αντίσταση ή ορμονικές αλλαγές. Ορισμένα σαπούνια μπάρας περιέχουν σκληρά καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό.

Βέβαια, τα πρόσθετα συστατικά μπορούν επίσης να προσφέρουν πιθανά οφέλη. Για παράδειγμα κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα βοτάνων ή φυτών, όπως το δεντρολίβανο και το λάδι καρύδας, παρέχουν ενυδατικές ιδιότητες στο δέρμα.

Ορισμένα συστατικά μπορεί ακόμη και να παρέχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη, όπως: λάδι αβοκάντο, λάδι χαμομηλιού, βούτυρο καριτέ, ελαιόλαδο.

Αφρόλουτρα σώματος

Τα υγρά καθαριστικά σώματος μπορεί να περιέχουν πιο ήπιες ουσίες αλλά περιέχουν περισσότερα συστατικά συνολικά από το σαπούνι.

Οι δερματολόγοι τείνουν να προτιμούν τα σαπούνια τύπου ράβδου, όπως το Dove ή τα προϊόντα περιποίησης σώματος με βάση την κρέμα-τζελ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα τζελ για να μην αλλοιώνονται στο ράφι και να μην δημιουργούν μούχλα, πρέπει να περιλαμβάνουν πρόσθετα συντηρητικά, τα οποία εμπεριέχονται και στις μπάρες σαπουνιών. Συνιστάται να αναζητήσετε προϊόντα εγκεκριμένα από δερματολόγο και ελεγμένα για κοινά αλλεργιογόνα και αρώματα που είναι γνωστό ότι είναι ερεθιστικά.

Επιλέξτε το σαμπουάν και το μαλακτικό σας συνετά

Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συνολική υγεία του τριχωτού της κεφαλής και του δέρματος. Η εύρεση του κατάλληλου σαμπουάν και μαλακτικού για τις ανάγκες σας εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας, τον τύπο των μαλλιών σας και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή σαμπουάν και conditioner περιλαμβάνουν: είτε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας είναι φυσικά λιπαρά ή ξηρά, είτε τα μαλλιά σας έχουν υποστεί βαφή ή χημική επεξεργασία, τυχόν δερματικές ευαισθησίες και αλλεργίες, παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής όπως πιτυρίδα, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σας.

Η εύρεση των προϊόντων περιποίησης μαλλιών και της ρουτίνας που υποστηρίζουν τη βέλτιστη υγεία των μαλλιών και του δέρματος μπορεί να είναι μια πράξη εξισορρόπησης. Τόσο ο υπερβολικός όσο και ο υποκαθαρισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δέρματος και μαλλιών. Ο καθαρισμός μπορεί να επιτρέψει τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν την υπερανάπτυξη φυσικών μυκήτων ή ζυμομυκήτων που προκαλούν πιτυρίδα. Από την άλλη ο υπερβολικός καθαρισμός έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει από το δέρμα υγιή έλαια και φυσικά λιπαντικά.

Για να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που ταιριάζουν με τις ανάγκες σας, αναζητήστε αυτά που καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανησυχίες σας για τη φροντίδα των μαλλιών και του δέρματός σας. Εάν τείνετε να έχετε πολύ ξηρό τριχωτό κεφαλής ή ξηρά, εύθραυστα μαλλιά, πρέπει να αναζητήσετε κάτι που να έχει άφθονα πρόσθετα ενυδατικά με τη μορφή φυσικών ή μη αλλεργιογόνων ελαίων, όπως λάδι argan ή λάδι αβοκάντο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας κομμωτής μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες σας, αλλά εάν έχετε επίμονα προβλήματα με το δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Φιλτράρετε το νερό σας

Ξέρετε αν το ντους σας έχει σκληρό ή μαλακό νερό; Το σκληρό νερό εμφανίζεται όταν το νερό περιέχει υψηλότερα επίπεδα διαλυμένων χημικών ουσιών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών σας και μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και ξηρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να συμβάλλουν σε δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα.

Ένα ευρύ φάσμα ουσιών στο νερό σας μπορεί επίσης να έχει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα σας. Για παράδειγμα, το χλώριο είναι μια κοινή χημική ουσία στο νερό που μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως κνησμό, κνίδωση και ερεθισμό.

Η χρήση ενός φίλτρου ντους είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες και τα μέταλλα στο νερό σας. Λάβετε υπόψη ότι τα φίλτρα δεν μπορούν να αφαιρέσουν εντελώς όλα τα μέταλλα και τις χημικές ουσίες.

Κάντε τακτικά απολέπιση

Αν και το δέρμα σας ανατρέπεται φυσικά κάθε 28-56 ημέρες, η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και της συσσώρευσης άλλων ανεπιθύμητων προϊόντων.

Τα χημικά απολεπιστικά περιέχουν οξέα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και τη συσσώρευσή τους. Αντίθετα, τα φυσικά απολεπιστικά βασίζονται στην υφή για να αφαιρέσουν τη συσσώρευση από την επιφάνεια του δέρματός σας. Ένα από τα μειονεκτήματα των χημικών απολεπιστικών είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Ωστόσο, τα φυσικά απολεπιστικά που είναι πολύ λειαντικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στον φραγμό του δέρματος.

Το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε απολέπιση εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τον τύπο του δέρματός σας. Εάν νιώθετε την ανάγκη να κάνετε απολέπιση περισσότερο από μία φορά το μήνα, μιλήστε με έναν επαγγελματία για να καθορίσετε την καλύτερη ρουτίνα και τα καλύτερα προϊόντα για τις ανάγκες σας.

Υπάρχει μια τάση για υπερβολικό τρίψιμο και βούρτσισμα, και αυτό δεν αρέσει στο δέρμα. Όταν τρίβεστε πολύ, αυτοί οι μικροτραυματισμοί μπορεί να είναι πύλες εισόδου για περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα και παθογόνα που μπορεί να εισέλθουν και να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση.

Κάντε σύντομα ντους

Δε χρειάζεσαι πραγματικά περισσότερα από 5 ή 10 λεπτά. Όσο περισσότερο μένετε στο ντους, τόσο πιο πιθανό είναι να αφυδατώσετε το δέρμα σας, να αφαιρέσετε τα φυσικά έλαια και να τραυματίσετε το φυσικό φράγμα του δέρματός σας.

Δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα του δέρματος μετά το ντους

Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας δεν τελειώνει στο ντους.

Τι θα έπρεπε να κάνετε μετά το ντους σας:

  • Στεγνώστε απαλά το δέρμα σας με μια πετσέτα αντί να το στεγνώσετε με τρίψιμο.
  • Εάν χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα, βάλτε την όσο το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. Αυτό εξασφαλίζει τη βέλτιστη απορρόφηση του προϊόντος.
  • Εάν κάνετε ντους το πρωί, εφαρμόστε αντηλιακό 15-30 λεπτά πριν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες.


Το ντους είναι η πιο βολική και κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Ενώ τα προϊόντα που είναι κατάλληλα για εσάς διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών σας, αναζητήστε γενικότερα απαλά κι εγκεκριμένα από δερματολόγους προϊόντα που περιέχουν μη ερεθιστικά συστατικά. Και εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα με το δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να τα αντιμετωπίσετε.

Με πληροφορίες από το Healthline.

[mc4wp_form id="278"]