Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, και μπορούν να στηρίξουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ώρα της ημέρας που τα καταναλώνουμε μπορεί να βοηθήσει να επωφεληθούμε περισσότερα από ορισμένα οφέλη τους.
Για πρωινό
Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα μήλο, παίρνετε χαμηλές θερμίδες και φυτικές ίνες που σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα. Το μήλο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει χλωρογενικό οξύ, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα μήλο δεν επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό, αλλά μπορεί να δώσει ένα ήπιο κίνητρο για τακτικές εντερικές κινήσεις.
Πριν από γεύμα
Κατανάλωση μήλου μία με δύο ώρες πριν από το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους, καθώς αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την πρόσληψη θερμίδων. Η διαλυτή ίνα (π.χ. πηκτίνη) επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, ενώ η αδιάλυτη ίνα στηρίζει την τακτική λειτουργία του εντέρου.
Πριν από προπόνηση
Ένα μήλο μπορεί να προσφέρει ενέργεια πριν από την άσκηση, λόγω φυσικών σακχάρων και φυτικών ινών που σταθεροποιούν το σάκχαρο. Για ορισμένους, είναι καλύτερα να το καταναλώνουν 2–3 ώρες πριν την προπόνηση, ενώ για άλλους, τα κομμένα κομμάτια μήλου λίγη ώρα πριν τη δραστηριότητα δίνουν έξτρα ενέργεια.
Σε άλλα γεύματα ή ως σνακ μετά το δείπνο
Τα μήλα μπορούν να προστεθούν σε ομελέτες, pancakes, muffins ή σαλάτες. Μετά το δείπνο, αποτελούν θρεπτικό τρόπο να ικανοποιήσετε την επιθυμία για γλυκό, ειδικά αν τα συνδυάσετε με λίγο φυστικοβούτυρο ή κανέλα.
Οι διατροφολόγοι λοιπόν, συμφωνούν ότι η καλύτερη ώρα να φάτε ένα μήλο είναι τελικά… κάθε ώρα αφού μπορεί κάθε φορά να δώσει διαφορετικά οφέλη. Το σημαντικότερο είναι να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση μαζί με υγιεινά λίπη ή πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει πιθανά αυξομειούμενα επίπεδα σακχάρου.
Πηγή: Cibum
