Ευεργετική η δράση της βιταμίνης C, αλλά … όχι στο κρυολόγημα

Για δεκαετίες, η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με την πρόληψη και την ταχύτερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, όπως τονίζουν πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων, πρόσφατα, ο Daniel M. Davis, επικεφαλής του Τμήματος Βιοεπιστημών στο Imperial College του Λονδίνου, στην πραγματικότητα, η αποτελεσματικότητα είναι λιγότερο εντυπωσιακή.

«Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας με πολλούς τρόπους», εξηγεί. Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές ουσίες που προέρχονται από τοξίνες και περιβαλλοντικούς ρύπους. Συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου και συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου.

Αλλά η άποψη ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C ή η υπερβολική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού προλαμβάνουν ή “θεραπεύουν” το κρυολόγημα, αποτελεί μύθο».

Μία παρεξήγηση που άντεξε 50 χρόνια

Η ιδέα ότι η βιταμίνη C έχει «μαγικές» αντι-ιικές ιδιότητες διαδόθηκε σχεδόν αποκλειστικά χάρη στον Λάινας Πόουλινγκ, έναν από τους σημαντικότερους χημικούς του 20ού αιώνα και διπλό Νομπελίστα. Το βιβλίο του Vitamin C and the Common Cold (1970) έγινε παγκόσμιο bestseller, δημιουργώντας τόσο μεγάλη ζήτηση για τα συμπληρώματα βιταμίνης C, ώστε χρειάστηκε να χτιστούν εργοστάσια μόνο για την παραγωγή τους. Όμως, σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, τα αξιώματα που υποστήριζε είναι υπερβολικά και δεν επιβεβαιώνονται.

Τι δείχνουν οι μελέτες: Ίδια πιθανότητα να κρυολογήσει κανείς

Η έρευνα είναι σαφής: Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C έχουν την ίδια πιθανότητα να κρυολογήσουν με όσους δεν λαμβάνουν. Ακόμη και η μικρή μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων – περίπου 8% στους ενήλικες – θεωρείται μέτριο όφελος, χωρίς ουσιαστική κλινική σημασία.

Ο Daniel Davis υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα δεδομένα είναι δύσκολο να ερμηνευθούν, αφού τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά υψηλές δόσεις βιταμίνης C, συνήθως, ακολουθούν ήδη έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, κάτι που μπορεί να επηρεάζει τα ευρήματα.

Τι να προτιμήσουμε: Η βιταμίνη D έχει σαφέστερο όφελος

Σε αντίθεση με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη D έχει καθιερωθεί ως κρίσιμος παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. «Αν κάποιος θέλει πραγματικά να ενισχύσει την άμυνά του, είναι καλύτερο να εστιάσει στη βιταμίνη D», τονίζει ο Davis. Η βιταμίνη D συντίθεται, κυρίως, μέσω της έκθεσης στον ήλιο από Μάρτιο έως Οκτώβριο. Στους χειμερινούς μήνες, οι ειδικοί συστήνουν οι πολίτες να λαμβάνουν βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

[mc4wp_form id="278"]