Η φήμη του χαμομηλιού ως ισχυρού φυσικού ηρεμιστικού δεν είναι τυχαία αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένους βιοχημικούς μηχανισμούς. Η βασική ένωση που ευθύνεται για τις ηρεμιστικές και υπναγωγές του ιδιότητες είναι η απιγενίνη ένα φυτικό φλαβονοειδές. Η ουσία αυτή λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό συνδεόμενη με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο όπως τα αγχολυτικά φάρμακα τύπου βενζοδιαζεπίνης. Αυτή η σύνδεση προκαλεί μία φυσική καταπραϋντική επίδραση μειώνοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα και διευκολύνοντας έτσι τη βύθιση στον ύπνο ενώ παράλληλα βελτιώνεται η συνολική ποιότητά του.
Πέραν του ύπνου, το χαμομήλι έχει δείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του άγχους. Κλινικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους σε άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία. Η ίδια καταπραϋντική δράση έχει παρατηρηθεί και στη μείωση των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψσης υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως φυσικού υποστηρικτικού παράγοντα της ψυχικής υγείας.
Πεπτικό και αντιφλεγμονώδης δράση
Οι πεπτικές δυσλειτουργίες αποτελούν έναν ακόμα τομέα όπου το χαμομήλι έχει μακρά παραδοσιακή χρήση. Δρα ως αντισπασμωδικό χαλαρώνοντας τους λείους μύες του πεπτικού σωλήνα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για την ανακούφιση από εντερικούς κολικούς πόνους περιόδου κράμπες του στομάχου και φούσκωμα. Επιπλέον λειτουργεί ως καρμινωτικό βοηθώντας στην αποβολή των αερίων.
Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση του οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε τερπενοειδή και άλλα φλαβονοειδή. Η δράση του είναι παρόμοια με αυτή ορισμένων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθώς μπορεί να αναστείλει το ένζυμο COX-2 το οποίο είναι υπεύθυνο για την πρόκληση φλεγμονής και πόνου. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων χρησιμοποιείται εξωτερικά για την καταπράυνση δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα η ακμή και τα ήπια εγκαύματα.
Μεταβολικά και καρδιαγγειακά οφέλη
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν και τα μεταβολικά οφέλη του χαμομηλιού. Συγκεκριμένα μελέτες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση του αφεψήματος περίπου τρία φλιτζάνια ημερησίως οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και των λιπιδίων του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και στη βελτίωση του προφίλ χοληστερόλης. Η μείωση της LDL χοληστερόλης και η γενικότερη αντιφλεγμονώδης του δράση συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος καθιστώντας το μία ολοκληρωμένη προσθήκη στη διατροφή για τη μακροζωία.
Πηγή: Cibum
