Το κοτόπουλο είναι μια από τις πιο ωφέλιμες και πολυδιάστατες τροφές που μπορούμε να έχουμε στη διατροφή μας. Πέρα από το ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και σίδηρο, ενώ περιέχει και καρνοσίνη — μια ένωση με αντιφλεγμονώδη δράση που συμβάλλει στη μείωση της συμφόρησης στη μύτη και το λαιμό. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν το κοτόπουλο τη βάση μιας από τις πιο θρεπτικές και θεραπευτικές συνταγές όλων των εποχών: την κοτόσουπα.

Κι ενώ τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα έτοιμες εκδοχές, τίποτα δεν συγκρίνεται με μια σπιτική κοτόσουπα που σιγοβράζει στην κατσαρόλα. Είναι εύκολη στην παρασκευή, πλούσια σε γεύση και γεμάτη με ουσίες που βοηθούν το σώμα να ανακάμψει και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Καθώς ο καιρός αλλάζει και τα πρώτα κρυολογήματα κάνουν την εμφάνισή τους, είναι η κατάλληλη εποχή να θυμηθούμε τα γιατροσόφια των γιαγιάδων μας, που έλεγαν πως το «απόλυτο φάρμακο» για το κρυολόγημα είναι η κοτόσουπα — και σήμερα, η επιστήμη συμφωνεί μαζί τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chest του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακος, η κοτόσουπα περιέχει ουσίες με αποδεδειγμένη φαρμακευτική δράση, ικανές να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ζωμός αναστέλλει τη χημειοταξία των ουδετερόφιλων — των λευκών αιμοσφαιρίων που προκαλούν φλεγμονή και υπερβολική παραγωγή βλέννας.

Με απλά λόγια, μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση που ευθύνεται για τα ενοχλητικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι θρεπτικές ενώσεις του ζωμού, όπως η γλυκοζαμίνη και η ζελατίνη που απελευθερώνονται από τα κόκκαλα, προστατεύουν το πεπτικό σύστημα και βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων.

Τώρα η διατροφολόγος Christina Manian προσθέτει ένα ακόμη μυστικό για να απογειώσουμε τη σούπα: λίγο κουρκουμά. Το χρυσαφένιο αυτό μπαχαρικό χαρίζει στο πιάτο χρώμα, βάθος και επιπλέον αντιφλεγμονώδη δράση, χωρίς να καλύπτει τις άλλες γεύσεις. Προτείνει να το “ξυπνήσουμε” σωτάροντάς το ελαφρά μαζί με τα λαχανικά πριν προσθέσουμε τον ζωμό, ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαιά του και να ενισχυθεί το άρωμά του.

Πέρα από τα εργαστηριακά δεδομένα, η κοτόσουπα λειτουργεί και ως μια ψυχολογική «θεραπεία». Το φαινόμενο placebo —η δύναμη της πίστης ότι κάτι μας βοηθά— είναι πραγματικό και μετρήσιμο. Οι μνήμες από τη μητέρα ή τη γιαγιά που μας έφερνε ένα μπολ καυτή σούπα όταν ήμασταν άρρωστοι ενεργοποιούν μηχανισμούς χαλάρωσης και ευεξίας που, σε συνδυασμό με τα φυσικά οφέλη της, μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα πιο γρήγορα.

Από τον 12ο αιώνα ακόμα, ο Εβραίος γιατρός και φιλόσοφος Moshe ben Maimonides είχε γράψει για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας, βασισμένος σε αρχαία ελληνικά κείμενα. Χίλια χρόνια μετά, η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που η λαϊκή σοφία γνώριζε πάντα: ένα πιάτο καλομαγειρεμένης κοτόσουπας δεν είναι απλώς φαγητό — είναι ζεστασιά, ενέργεια και φυσική ίαση για σώμα και ψυχή.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]