
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επηρεάζουν πολύ περισσότερο τον ύπνο σας απ’ ό,τι φανταζόσασταν, ακόμη και να προκαλούν εφιάλτες. Σύμφωνα με νέα μελέτη, άτομα με σοβαρά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη τα οποία κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα, εμφάνιζαν συχνότερα και εντονότερους εφιάλτες. Η έρευνα εξέτασε πάνω από 1.000 άτομα και συνέκρινε τις διατροφικές τους συνήθειες με την ποιότητα του ύπνου και των ονείρων τους.
Ο καθηγητής ψυχιατρικής Τόρε Νίλσεν από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, ανέφερε πως παλιότερες έρευνες του 2015 είχαν ήδη δείξει ότι πολλοί «κατηγορούν» το τυρί για τους εφιάλτες τους — και τώρα υπάρχουν πιο συγκεκριμένα ευρήματα.
Όσοι ανέφεραν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα εξαιτίας της λακτόζης, είχαν πιο συχνούς εφιάλτες, μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση, επιπτώσεις στην καθημερινότητα και διάρκεια των κακών ονείρων για μήνες.
Η Μαρί-Πιερ Σεντ-Ονζ, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ύπνου και Κιρκαδικών Ρυθμών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, υπογράμμισε ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα προκαλούν διαταραχές ύπνου που μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα. Αντίστοιχα, ο καθηγητής νευρολογίας Πάτρικ ΜακΝαμάρα από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης υποστήριξε ότι η κατανάλωση τροφών-«εκκινητών» της δυσανεξίας μπορεί να προκαλεί «μικρο-αφυπνίσεις» που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.
Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες πέρα από τα γαλακτοκομικά, επιθυμούν να συνεχίσουν τη μελέτη σε άλλες ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Ράσελ Πάουελ, συν-συγγραφέα της μελέτης και επίτιμο καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο MacEwan του Καναδά, τα ευρήματα αυτά ίσως βοηθήσουν στο μέλλον στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και ονείρων.
Μέχρι τότε, όπως λένε οι ειδικοί, ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει μόνος του διατροφικές αλλαγές για να βελτιώσει τον ύπνο του — χωρίς απαραίτητα την παρέμβαση ειδικού.
Πηγή: athensvoice