Ίσως αναρρώνετε από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο πάρτι, ξεκινάτε μια νέα χρονιά, δουλειά ή σχέση ή θέλετε να ανανεώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αν αναζητήσετε έμπνευση στο διαδίκτυο, αφού σκρολάρετε στο Instagram, θα βομβαρδιστείτε με δέκα διαφορετικές διαφημίσεις από influencers σχετικά με το πώς να «αποτοξινώσετε» το σώμα σας με σκόνες πρωτεΐνης, smoothies ή χυμούς.

Ακόμα κι αν αισθάνεστε φουσκωμένοι και θέλετε να αλλάξετε τους τύπους φαγητού που τρώτε, να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας ή να εργαστείτε για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, τα προγράμματα γρήγορης απώλειας βάρους δεν είναι ο σωστός τρόπος. Εξ ορισμού, μια «αποτοξίνωση» είναι κάτι που ξεκινάς και σταματάς μας λένε οι διαιτολόγοι. Η γενική ιδέα είναι να καθαρίσετε το σώμα από κάποια ουσία ή να του προσφέρετε μια επαναφορά. Ορισμένες «αποτοξινώσεις» μπορεί να είναι ήπιες, να διαρκούν μια ή δύο ημέρες τρώγοντας κάποιο φαγητό. Άλλες είναι ακραίες, διαρκούν για εβδομάδες με περιορισμένο φαγητό ή ποτό. Αρχικά, να θυμάστε ότι το σώμα έχει τις δικές του φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης. Το ισχυρότερο όργανό σας είναι το συκώτι. Ό,τι τρώτε περνάει από το γαστρεντερικό σωλήνα και στη συνέχεια φιλτράρεται μέσω του ήπατος για να εξαγάγει τα διατροφικά οφέλη αυτού που τρώτε. Και δυστυχώς, όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τρώτε, τόσο πιο σκληρά θα εργαστεί το συκώτι για να εξάγει θρεπτικά συστατικά και να αποτοξινώσει το σώμα, εξηγεί.

Έτσι, αν αναρωτιέστε αν λειτουργούν αυτά τα ποτά που κάνουν «επίπεδη κοιλιά» με αγγούρι και ανανά ή τα smoothies με μαρούλι που αποτοξινώνουν το φούσκωμα σύμφωνα με το TikTok, ας πούμε ότι σίγουρα δεν θα αλλάξουν την υγεία του σώματός σας, τη μακροπρόθεσμη. Αποτελούν μια προσωρινή λύση σύμφωνα με τους ειδικούς. Μια πιο μακροπρόθεσμη επαναφορά θα ωφελήσει την υγεία σας και θα διώξει αυτά τα αισθήματα φουσκώματος και νωθρότητας αντί για οποιονδήποτε γρήγορο αποκαλούμενο καθαρισμό. Αυτό που κάνετε σε μια βάση ρουτίνας είναι πιο επιδραστικό από μια «αποτοξίνωση», η οποία δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Δείτε λοιπόν, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας μέσω μέσω υγιεινής εκδοχής αποτοξίνωσης.

1. Μειώστε τις φλεγμονώδεις τροφές.

Όταν πρέπει να προσαρμόσετε ξανά το πεπτικό σας σύστημα (ειδικά εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα και δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα), η επανεκκίνηση του συστήματός σας ξεκινά με την αφαίρεση των τροφών που προκαλούν τη μεγαλύτερη φλεγμονή. Ορισμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ευαισθησία περιλαμβάνουν γλουτένη, γαλακτοκομικά, καλαμπόκι, φιστίκια, στρυχνοειδή (ντομάτες και πιπεριές) και οστρακοειδή. Περιορίστε ακόμα την καφεΐνη και το αλκοόλ ειδικά εάν έχετε διαγνωστεί με ορισμένες ηπατικές παθήσεις, όπως η λιπώδης ηπατική νόσος.

2. Δοκιμάστε προβιοτικά.

Εάν η επανεκκίνηση της υγείας του εντέρου σας χρειάζεται λίγη ώθηση, η προσθήκη προβιοτικών στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στον «επαναπροσδιορισμό» του συστήματός σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια υγιή ισορροπία των καλών βακτηρίων του εντέρου για να κάνετε την πέψη πιο ομαλή. Επιπλέον, το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερο, κι έτσι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν την υγεία του ανοσοποιητικού σας. Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή να ενσωματώσετε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού (ή του γιαουρτιού φυτικής προέλευσης, αν περιορίζετε τα γαλακτοκομικά), του kimchi, της κομπούχα και άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στα γεύματά σας.

3. Αυξήστε την πρόσληψη νερού.

Πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη, αλλά μια «αποτοξίνωση» θα περιλαμβάνει να ξεπλύνετε το σύστημά σας με άφθονο νερό. Η ποσότητα που θα πρέπει να λάβετε ανά ημέρα θα εξαρτηθεί από το επίπεδο δραστηριότητάς σας, το περιβάλλον, το κλίμα και το εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή όχι. Ένα σημάδι ότι δεν είστε τόσο ενυδατωμένοι όσο θα έπρεπε είναι να αισθάνεστε κουρασμένοι ή να έχετε χαμηλή ενέργεια.

Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως πεπόνια, μούρα και χόρτα για να ενισχύσετε τη διατροφή και την ενυδάτωση που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα αισθήματα νωθρότητας που σας καταλαμβάνουν.

4. Ενσωματώστε σιγά σιγά περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα.

Ειδικά αν προσπαθείτε να αφαιρέσετε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας και να περιορίσετε το φούσκωμα, η προσθήκη περισσότερων ολόκληρων τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά θα είναι κρίσιμη. Συνιστάται να προσθέτετε πολλά πολύχρωμα μωβ και πράσινα σταυρανθή λαχανικά στη διατροφή σας, ακόμα κι αν τα αναμειγνύετε σε ένα smoothie. Μερικοί άνθρωποι ενσωματώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς ή όσπρια για επιπλέον φυτικές ίνες για να τους κρατούν χορτάτους. Αυτά τα πλούσια σε φυτικές ίνες, θρεπτικά τρόφιμα διευκολύνουν την απομάκρυνση των τοξινών για το σώμα.

Ωστόσο, εάν δεν είστε συνηθισμένοι να τρώτε τόσα πολλά σταυρανθή λαχανικά και τροφές γεμάτες με φυτικές ίνες, ίσως να θέλετε να το πάτε πιο χαλαρά. Το δύσκολο κομμάτι σχετικά με το φαγητό για την πρόληψη του φουσκώματος είναι ότι ορισμένες πολύ υγιεινές τροφές μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα εάν τρώτε πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι, αν τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο ή τα φασόλια είναι νέα για εσάς, ενσωματώστε τα στη διατροφή σας σταδιακά.

5. Σκεφτείτε τα συμπληρώματα.

Ο μεταβολισμός και η πέψη σας δεν εξαρτώνται μόνο από το φαγητό. Μαζί με μια υγιεινή διατροφή, οι βιταμίνες και τα μέταλλα παίζουν κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό, αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν αρκετά τουλάχιστον 14 βασικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους. Μερικά από αυτά τα απαραίτητα που μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε με βιταμίνες περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Β12 ή τον σίδηρο, τα οποία είναι βασικά για το σχηματισμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν δεν έχετε αυτές τις δύο βιταμίνες, μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη νωθρότητα.

6. Τρώτε προσεκτικά για να βοηθήσετε την πέψη σας.

Επίσης, δεν είναι μόνο το τι τρώτε αλλά το πώς το τρώτε, που επηρεάζει σημαντικά την πέψη σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της «αποτοξίνωσης», δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημάδια της πείνας σας. Ο στόχος είναι να νιώθετε ικανοποιημένοι αντί να γεμίζετε μετά από ένα γεύμα. Επιβραδύνετε όταν τρώτε καθώς όταν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να πάρετε επιπλέον αέρα ή να μην μασάτε καλά την τροφή σας, κάτι που κάνει το στομάχι να δουλεύει πιο σκληρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία.

7. Αρχίστε να επαναφέρετε τρόφιμα.

Το τελευταίο διατροφικό βήμα της επαναφοράς είναι η εισαγωγή εκ νέου τροφών που μπορεί να έχετε αφαιρέσει προσωρινά, όπως στρυχνοειδή (ντομάτα, μελιτζάνα κ.ά.) γαλακτοκομικά ή γλουτένη. Είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, για να κατανοήσετε καλύτερα το σωστό χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα σας να αποβάλει και να επαναφέρει τα τρόφιμα. Αυτή η φάση επανεισαγωγής μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση για το από πού προέρχεται η φλεγμονή ή ο ερεθισμός του εντέρου.

8. Φροντίστε καλά το δέρμα σας.

Το δέρμα σας παίζει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Ένας τρόπος για να ενισχύσετε την αποτοξίνωση μέσω του δέρματος είναι μέσω της εφίδρωσης. Οι σάουνες υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορούν να είναι μια σταθερή επιλογή εάν θέλετε να ιδρώσετε ή απλά η εφίδρωση για τουλάχιστον 10 λεπτά, τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να σας βοηθήσει.

Το στεγνό βούρτσισμα είναι μια άλλη μορφή περιποίησης που μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε τόσο για να κάνετε απολέπιση και να αφαιρέσετε το ανώτερο στρώμα του δέρματος και να ανοίξετε τους πόρους για να επιτραπεί περισσότερη αποτοξίνωση. Συνιστάται επίσης μασάζ για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος. Απλά περιποιηθείτε τον εαυτό σας!

9. Προσθέστε περισσότερη κίνηση στη ρουτίνα σας.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αισθάνεστε εξαιρετικά νωθροί είναι εάν δεν κινείστε αρκετά. Εάν αισθάνεστε βαριοί ή αντιμετωπίζετε βουτιές στην ενέργεια, μπορεί να σας βοηθήσει το να επανεκτιμήσετε τη ρουτίνα άσκησής σας. Το να προσθέσετε μια τακτική βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα ή απλά να αφιερώσετε χρόνο για να χορέψετε γύρω από το διαμέρισμά σας είναι δύο πανεύκολοι τρόποι για να βάλετε στη ζωή σας την κίνηση. Φυσικά, ο επαρκής ύπνος, το να πίνετε αρκετό νερό και να τρώτε αρκετά ολόκληρα τρόφιμα θα κάνουν τη διαφορά και στα ενεργειακά σας επίπεδα.

10. Διαχειριστείτε το άγχος και τον ύπνο σας.

Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι εγγενώς συνδεδεμένος με το άγχος και τον τρόπο που το διαχειρίζεστε, τώρα είναι η ώρα να μπείτε σε μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου. Τώρα είναι επίσης μια καλή στιγμή για να βαθμονομήσετε εκ νέου τις πρακτικές διαχείρισης του στρες, είτε να ξεκινήσετε διαλογισμό, άσκηση ή άλλη πρακτική ενσυνειδητότητας – επικεντρωθείτε σε οτιδήποτε θα απομακρύνει το μυαλό σας από το άγχος εκτός από την κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών φυσικά. Εάν δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε βαθιά, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν κλινικό γιατρό σχετικά με υγιεινά συμπληρώματα που βελτιώνουν τον ύπνο. Ή, δοκιμάστε ένα ζεστό ντους πριν κοιμηθείτε για να ολοκληρώσετε έτσι την «αποτοξίνωση» σας και να ξεκουραστείτε ολοκληρωτικά.

Με πληροφορίες από το Instyle.

[mc4wp_form id="278"]