Οι Ικαριώτες ξέρουν να ζουν. Αυτό είναι αλήθεια. Ξέρουν να εχθρεύονται το περιττό και να δημιουργούν συνθήκες για πλήρη κάλυψη των πρωταρχικών αναγκών τους. Για τον άνθρωπο της Ικαρίας, όλα ξεκινούν από την αγάπη. Όσο δεν υπάρχουν κενά και ρωγμές, η καθημερινότητα αποκτά συνεχές νόημα. Γι’ αυτό και στο νησί, θα βρεις ογδοντάχρονους να συνεχίζουν την ακμή της νιότης τους και αιωνόβιες γυναίκες να μην εγκαταλείπουν, ούτε στιγμή, την εργασία, την συναναστροφή, την ευεξία, την μνήμη, και -γιατί όχι;- το όνειρο.

Η Ικαρία βρίσκεται μεταξύ των πέντε «μπλε ζωνών». Κοινή συνισταμένη, σύμφωνα με τον συγγραφέα Νταν Μπιούτνερ, των πέντε αυτών περιοχών είναι πως οι κάτοικοί τους απολαμβάνουν έναν ενεργό τρόπο ζωής, έχοντας στο πλευρό τους φίλους και την οικογένειά τους, ενώ βασίζουν τη διατροφή τους σε φυτικά είδη. Στην Ικαρία, το ένα τρίτο του πληθυσμού ξεπερνά τα ενενήντα χρόνια ζωής. Στην Οκινάβα (επίσης περιοχή της  «μπλε ζώνης»), στην Ιαπωνία, οι κάτοικοι σχηματίζουν ομάδες, από μικρή ηλικία, και συναντώνται καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα να ζήσει κάποιος μία μακρά ζωή

Το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι ανακάλυψε το 2017 πως οι ηλικιωμένοι από την «μπλε ζώνη» της Σαρδηνίας λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις απ’ ό, τι οι συνομήλικοί τους σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Αλληλεγγύη, αγάπη, πάθος, συντροφικότητα, θετική σκέψη, φρούτα και λαχανικά από σπιτικούς κήπους, άσκηση, έντονη κοινωνικότητα, θάρρος, ανυπαρξία τοξικών φορτίων, όπως είναι το άγχος, ο θυμός, η ζήλεια, η μιζέρια και η μη απόλαυση. Να, μερικοί από τους κοινούς τόπους, που κυριαρχούν στις ζωές των ανθρώπων που ζουν στις «μπλε ζώνες».

blank

Κανείς δεν παραιτείται στην Ικαρία και κανείς δεν τοποθετείται απέναντι από την ενεργή δράση της καθημερινότητας. Όλοι κάνουν χρήση του χρόνου με έναν εντελώς δικό τους τρόπο. Χωρίς αυτός ο χρόνος να αποδυναμώνει την πράξη, το πλάνο, τον προγραμματισμό, την αντίληψη. Είναι ο χρόνος και είναι οι Ικαριώτες. Όχι, δεν είναι στον κόσμο τους. Ζουν στον κοινό κόσμο, απλά επιλέγουν να μην φθαρούν. Είναι στο χέρι τους. Είναι στο χέρι μας.

Ο Ιωσήφ Γεωργειρήνης ή Γεωργερίνης, ένας ευρυμαθής λόγιος, πριν τέσσερις αιώνες, απέδωσε το μυστικό των Ικαριωτών στον αέρα, το νερό, το πνεύμα της κοινότητας και την λιτή διατροφή. «Τα πλέον αξιοσημείωτα πράγματα της νήσου αυτής είναι ο αήρ και το ύδωρ, τα οποία είναι τόσο υγιεινά, ώστε να καθιστούν τους κατοίκους πολύ μακροβίους. Είναι, επομένως, πολύ συνηθισμένο το φαινόμενον να συναντήσει κανείς εις αυτήν ανθρώπους εκατοντούτεις, πράγμα που είναι πολύ εκπληκτικό, όταν λάβει κανείς υπ’ όψιν την σκληραγωγημένην ζωήν που διάγουν».

Αυτή η παραδοχή, όμως, για την οικογένεια και τον ρόλο της στην μακροζωία σήμερα έχει την ίδια σημασία με την απόκτηση ποιοτικής πρώτης ύλης για την διατροφή μας. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η οικογενειακή συνοχή αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όλων των περιοχών, που ανήκουν στις μπλε ζώνες της μακροζωίας.

Δείτε τους Ικαριώτες. Κανείς δεν είναι μόνος. Με τους υπερήλικες να συμβάλλουν με νου και δύναμη στην αδιάκοπη ροή της ζωής, από την οποία δεν εξαιρείται κανείς. Αρκεί να το συνειδητοποιήσει. Κι ας είναι πατημένα εκατό.

*Φωτογραφίες: © argyris angelopoulos, © janwillemsen

[mc4wp_form id="278"]