Η τάση του «proffee», δηλαδή του καφέ με προσθήκη πρωτεΐνης, κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στα social media, όπως TikTok και Instagram. Το να προσθέτεις σκόνη πρωτεΐνης στο πρωινό σου φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καλύψεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη, να νιώθεις χορτάτος για περισσότερη ώρα, να διαχειρίζεσαι καλύτερα το βάρος σου και να βελτιώσεις την απόδοσή σου στο γυμναστήριο. Παράλληλα, η κατανομή της πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και η ισορροπία της με άλλες τροφές πλούσιες σε υγιή λιπαρά και υδατάνθρακες παραμένει σημαντική για τη βέλτιστη αξιοποίησή της.

Ένα από τα βασικά οφέλη του «proffee» είναι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη διατήρηση, την επισκευή και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος, όπως των οστών, των μυών και του δέρματος. Η συνιστώμενη ποσότητα για ένα άτομο περίπου 68 κιλών είναι 17 έως 27 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό, κατανεμημένα σε πολλές δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την άσκηση συμβάλλει στην ενίσχυση και αποκατάσταση των μυών, ειδικά όταν η άσκηση επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. Η κατανάλωση καφεΐνης, που βρίσκεται φυσικά στον καφέ, μπορεί επίσης να βελτιώσει την απόδοση στην προπόνηση ενισχύοντας τις μυϊκές συσπάσεις και μειώνοντας την κόπωση. Παράλληλα, το «proffee» μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και στην απώλεια βάρους, καθώς η πρωτεΐνη προσφέρει αίσθημα κορεσμού και το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάσπασή της συγκριτικά με λίπη και υδατάνθρακες.

Ωστόσο, η κατανάλωση πρωτεΐνης πρέπει να γίνεται με ισορροπία σε σχέση με τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή λιπαρά και υδατάνθρακες, ώστε να αξιοποιείται σωστά για την αναδόμηση και ανάπτυξη των μυών. Η υπερβολική πρωτεΐνη δεν είναι απαραίτητα υγιεινή, και η σωστή κατανομή της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενισχύει την αποτελεσματικότητά της.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για το «proffee». Κάποιοι αναμειγνύουν τον καφέ με έτοιμα ροφήματα πρωτεΐνης, ενώ άλλοι προσθέτουν μία ή δύο δόσεις φυτικής ή ζωικής σκόνης πρωτεΐνης, όπως κολλαγόνο ή πρωτεΐνη μπιζελιού, που δίνει επιπλέον 10 έως 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η επιλογή γάλακτος ή φυτικού γάλακτος υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γεύση και την υφή, χωρίς υπερβολικά πρόσθετα ή ζάχαρη.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης δεν ρυθμίζονται αυστηρά από τις Αρχές, και οι επιδράσεις τους εξαρτώνται από τη δόση, τη συχνότητα και τις ατομικές ανάγκες. Πριν τη χρήση τους, είναι συνετό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό, ώστε να διασφαλίσετε ότι η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής και κατάλληλη για εσάς.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]