Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η θεοβρωμίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στη σοκολάτα, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς την HDL χοληστερόλη, γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη. Η αύξηση είναι μεν στατιστικά σημαντική, ωστόσο θεωρείται πολύ μικρή για να έχει ουσιαστική επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες έλαβαν για δώδεκα εβδομάδες καθημερινά ένα συμπλήρωμα 450 mg θεοβρωμίνης ή εικονικό φάρμακο, ενώ παράλληλα ακολούθησαν εξατομικευμένη υποθερμιδική δίαιτα και απέφυγαν το κακάο και την υπερβολική καφεΐνη.
Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα της θεοβρωμίνης παρουσίασε μικρή αύξηση στην HDL χοληστερόλη, περίπου 0,34 mg/dL, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου καταγράφηκε μείωση. Η διαφορά έγινε πιο αισθητή στον υποτύπο HDL2, που θεωρείται πιο προστατευτικός για την καρδιά, καθώς τα επίπεδά του αυξήθηκαν κατά 0,95 mg/dL. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ήπια ενεργοποίηση του γονιδίου PPAR-α, το οποίο σχετίζεται με τον μεταβολισμό του λίπους. Αν και οι αλλαγές είναι υπαρκτές, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μέγεθός τους δεν είναι τέτοιο ώστε να δικαιολογεί από μόνο του οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία. Η δόση της θεοβρωμίνης που κάνει καλό αντιστοιχεί περίπου σε 60 με 85 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα. Ωστόσο αυτή η ποσότητα που μπορεί να μην είναι συμβατή με μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και θερμίδες.
Το κακάο έχει ήδη μελετηθεί ευρέως για την επίδρασή του σε δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, η LDL χοληστερόλη και η ρύθμιση του σακχάρου, κυρίως χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Η νέα αυτή μελέτη στρέφει το ενδιαφέρον στη θεοβρωμίνη, λιγότερο γνωστή ένωση του κακάο, και στον ρόλο της στη ρύθμιση της HDL. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τέτοιες επιδράσεις δεν υποκαθιστούν τις αποδεδειγμένες στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η διαχείριση παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση και το υψηλό σάκχαρο.
Πηγή: Cibum
