Η συζήτηση για τα αβγά, πόσα «επιτρέπεται» να τρώμε και αν τελικά επηρεάζουν τη χοληστερόλη… αναζωπυρώνεται κάθε Πάσχα.
Αυτήν την εβδομάδα, οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας το Πάσχα, τις ημέρες που θα έχουμε άδεια, που θα βρεθούμε με φίλους και συγγενείς, που θα γιορτάσουμε την Ανάσταση, που θα τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αβγά γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι. Και όπως κάθε χρόνο, πολλοί αναρωτιόμαστε πόσα αβγά μπορούμε να φάμε αυτές τις μέρες και εάν η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της χοληστερόλης μας. Παρότι μόνο ο γιατρός που μας παρακολουθεί μπορεί να δώσει έγκυρες και εξατομικευμένες απαντήσεις, εμείς αναζητήσαμε τις συστάσεις των ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση αβγών.
Πόσα αβγά είναι «πολλά»;
Για χρόνια ακούγαμε ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αβγών –-το πολύ ένα με δύο την εβδομάδα- επειδή περιέχουν πολλή χοληστερόλη. Η ανησυχία αυτή βασιζόταν στο γεγονός ότι κάθε αυγό έχει περίπου 200 mg χοληστερόλης, ενώ οι τότε διατροφικές οδηγίες πρότειναν όχι περισσότερα από 300 mg ημερησίως.
Όμως, η επιστήμη προχωρά και φέρνει νέα δεδομένα. Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή έχει πολύ μικρότερη επίδραση στα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα απ’ ό,τι νομίζαμε. Αντίθετα, είναι τα κορεσμένα λιπαρά που καταναλώνουμε -όπως αυτά που βρίσκουμε σε πολλά ζωικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα- που ωθούν το συκώτι μας να παράγει περισσότερη χοληστερόλη.
Η διατροφική αξία των αβγών
Και τι σημαίνει αυτό για τα αβγά; Ότι τελικά, για τον μέσο υγιή άνθρωπο, η κατανάλωση μέχρι και 7 αβγών την εβδομάδα δεν φαίνεται να προκαλεί πρόβλημα. Κι αν το σκεφτούμε, τα αβγά δεν είναι μόνο νόστιμα – είναι και γεμάτα θρεπτικά συστατικά:
- Έχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη
- Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα
- Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν την όραση
- Περιέχουν χολίνη, χρήσιμη για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα
Φυσικά, όπως με κάθε τροφή, ισχύει το «μέτρον άριστον». Αν έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για το τι ταιριάζει καλύτερα στη δική σας περίπτωση.
Πριν τσουγκρίσουμε αβγά και φέτος…
Τα αβγά δεν είναι πια οι «κακοί» της διατροφής. Αν τα αγαπάτε, μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς ενοχές – με μέτρο και μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Το ίδιο ισχύει για το αρνί ή το κατσικάκι που παραδοσιακά τρώμε αυτές τις μέρες, τα τυριά, τις πίτες, τα κουλουράκια, το τσουρέκι και όλα τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα. Ας κρατήσουμε το μέτρο και την ισορροπία, χωρίς περιττές τύψεις, αλλά με περίσσια χαρά και αγάπη στο τραπέζι μας.
Καλό Πάσχα!
