5 εύκολες αλλαγές στη μαγειρική που κάνουν τα γεύματά μας αμέσως πιο υγιεινά – χωρίς να θυσιάσουμε τη γεύση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα social media, όπως το TikTok, είναι πραγματικά βοηθητικά! Ένας από αυτούς είναι οι δωρεάν διατροφικές συμβουλές από ειδικούς που έχουν πολλή εμπειρία και τις απαραίτητες σπουδές. Έτσι, συγκεντρώσαμε εδώ 5 εύκολες και απλές συμβουλές για υγιεινή διατροφή και γεύση στο φαγητό, χωρίς σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που μαγειρεύουμε. Το καλύτερο; Οι αλλαγές αυτές δεν απαιτούν πολύπλοκες συνταγές, ούτε ακριβά superfoods. Είναι εύκολες, πρακτικές και δοκιμασμένες, και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε από σήμερα κιόλας.

5 συμβουλές για πιο υγιεινή διατροφή

Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με στραγγιστό γιαούρτι

Το ταπεινό γιαούρτι έχει γίνει trend στα social, ειδικά από τους μάγειρες του εξωτερικού που τώρα ανακαλύπτουν τις ιδιότητές του! Εμείς τις γνωρίζουμε χρόνια, αλλά στο μεταξύ ας δίνουν κάποιες επιπλέον ιδέες για τη χρήση του. Έτσι, αν σας αρέσουν οι κρεμώδεις υφές, αλλά δεν θέλετε να φορτώνεστε περιττά λιπαρά, το στραγγιστό γιαούρτι είναι το νέο σας απόλυτο υλικό. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλότερο σε θερμίδες και με προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου, μπορεί να αντικαταστήσει κάθε είδους κρέμα σε ντιπ, σάλτσες, ντρέσινγκ ή και πάνω από ψητά.

Ιδέα, αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ «τζατζίκι» δοκιμάστε γιαούρτι με ξύσμα και χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο άνηθο.

Προτιμήστε το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο

Το ελαιόλαδο είναι ο θησαυρός της ελληνικής κουζίνας – και όχι άδικα. Πλούσιο σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή από το βούτυρο, ειδικά σε φαγητά που σοτάρονται ή ψήνονται. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και προάγει την υγεία της καρδιάς. Προσοχή μόνο στη θερμοκρασία: Το ελαιόλαδο χάνει τα ευεργετικά του συστατικά σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε προσπαθήστε να το προσθέτετε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος και όποτε είναι δυνατόν, να το χρησιμοποιείτε ωμό.

Πείτε «ναι» στα δημητριακά ολικής άλεσης

Αν η συνήθειά σας είναι να επιλέγετε λευκό ρύζι ή κοινά μακαρόνια, ήρθε η ώρα για μια αναβάθμιση. Το καστανό ρύζι, η κινόα, το κριθάρι ή τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Επιπλέον, βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Αντικαταστήστε τη μαγιονέζα με αβοκάντο

Πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει τέλεια τη μαγιονέζα σε σάντουιτς, σαλάτες ή ακόμη και σος για πατάτες. Η υφή του είναι απίστευτα κρεμώδης και η γεύση του προσαρμόζεται εύκολα. Αν προτιμάτε κάτι πιο «έτοιμο», αναζητήστε μαγιονέζα με βάση το λάδι αβοκάντο – μια εξίσου γευστική αλλά πιο υγιεινή επιλογή.

Βάλτε λαχανικά παντού – και εννοούμε παντού!

Όχι, δεν χρειάζεται να τρώτε μόνο σαλάτες. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να ενισχύσετε με λαχανικά τα περισσότερα πιάτα σας χωρίς να αλλοιώσετε τη γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα κολοκυθάκια ή καρότα σε κεφτεδάκια και μπιφτέκια, να ενισχύσετε τις σάλτσες με σπανάκι ή πιπεριές, ή να κρύψετε πουρέ κουνουπιδιού μέσα στον πουρέ πατάτας. Είναι μια απλή στρατηγική για να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμινών, ακόμα κι αν έχουμε επιλεκτικούς στο σπίτι.
Θα δοκιμάζατε μία από αυτές τις αλλαγές μέσα στην εβδομάδα;

[mc4wp_form id="278"]