5 τροφές και ροφήματα που καλό είναι να αποφεύγουμε όταν είμαστε άρρωστοι για να νιώσουμε πιο γρήγορα καλά.

Ήδη έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο των ιώσεων και της γρίπης και το τι τρώμε όταν μας ταλαιπωρούν συμπτώματα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση. Η καλή διατροφή όταν έχουμε ίωση ή γρίπη εξασφαλίζει ότι το σώμα έχει την απαραίτητη ενέργεια για να ανακάμψει.Σε αυτό το πλαίσιο, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως φρούτα και λαχανικά είναι ιδανικά για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και καλή ενυδάτωση που βοηθά να υποχωρήσουν πιο γρήγορα τα συμπτώματα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το αυτό που τρώμε που μετράει! Σύμφωνα με ειδικούς, εξίσου σημαντικό για γρηγορότερη ανάρρωση είναι και το τι αποφεύγουμε. Αυτές είναι οι πέντε κατηγορίες τροφών που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα όταν είμαστε άρρωστοι. Καλό είναι να τις γνωρίζουμε!

Πικάντικα φαγητά

Μέχρι να νιώσουμε τελείως καλά, είναι προτιμότερο να περιορίσουμε όσο γίνεται τα πικάντικα και την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, σημειώνει ο παθολόγος NeilPatel, MD. «Η αυξημένη ποσότητα μπαχαρικών μπορεί να επιβαρύνει την πέψη, να ερεθίσει το γαστρεντερικό και να επιδεινώσει συμπτώματα όπως διάρροια» τονίζει.

Καφεΐνη

Κάποιοι, παρότι φανατικοί του καφέ, δεν μπορούν να τον πιουν όταν είναι άρρωστοι. Αυτό ακριβώς το μήνυμα του οργανισμού είναι σωστό! Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, ο οποίος είναι κρίσιμος για την ανάρρωση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, λειτουργεί ως διουρητικό και ενδέχεται να εντείνει την αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει ως συνέπεια μιας ίωσης.

Αλκοόλ

Όπως και η καφεΐνη, το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, η οποία επιβραδύνει την ανάρρωση και μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στους μύες. Ακόμα κι αν νιώσουμε καλύτερα και μπει ο πειρασμός να πιούμε ένα ποτό με φίλους, οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένουμε μέχρι να έχουμε αναρρώσει πλήρως. Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη και πέρα από το άφθονο νερό σε φάσεις κρυολογήματος ή γρίπης, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα τηγανητά και γενικά τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά απαιτούν περισσότερη ενέργεια και νερό για να μεταβολιστούν, σημειώνει ο Patel. «Αυτό μπορεί να στερήσει ενέργεια από το ανοσοποιητικό» αναφέρει. Επιπλέον, τα λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν τη φλεγμονή και μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση και ο πονόλαιμος.

Ζάχαρη

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα έχουν την τάση να επιβαρύνουν τον οργανισμό σε περίπτωση ίωσης. Οι ζαχαρούχες τροφές μπορούν προσωρινά να αυξήσουν τη φλεγμονή, κάνοντας συμπτώματα όπως η καταρροή και ο πονόλαιμος να επιδεινώνονται και επηρεάζοντας ελαφρώς την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Αντ΄αυτών, ζεστά ροφήματα, αφεψήματα, σούπες, όπως η κλασική κοτόσουπα και συχνότερα και πιο ελαφριά γεύματα, θα βοηθήσουν τον οργανισμό να συνέλθει πιο γρήγορα και να αφήσει πίσω του την ίωση που μας ταλαιπωρεί.

[mc4wp_form id="278"]