Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, αλλά και για τη διαχείριση της διάθεσης και της όρεξης. Η συνεχής υπεργλυκαιμία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και προβλημάτων στα νεφρά, ενώ οι απότομες αυξομειώσεις μπορούν να προκαλέσουν άγχος, αίσθημα πείνας και ζάλη. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τη ρύθμιση του σακχάρου.

Φασόλια και Φακές
Αν και περιέχουν υδατάνθρακες, βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και φυτική πρωτεΐνη, που επιβραδύνουν την πέψη και την απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Θαλασσινά
Σολομός, τόνος, πέστροφα, γαρίδες και άλλα θαλασσινά παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά που υποστηρίζουν τη ρύθμιση του σακχάρου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αβοκάντο
Πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, βοηθούν στην έκκριση ινσουλίνης και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Περιέχει πρωτεΐνη χωρίς υδατάνθρακες, μειώνοντας τα μεταγευματικά σκαμπανεβάσματα σακχάρου.

Ελληνικό Γιαούρτι
Πλούσιο σε πρωτεΐνη και πιθανώς προβιοτικά, προάγει την υγεία του εντέρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Σπόροι Chia
Προσφέρουν φυτικές ίνες και μαγνήσιο και υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία των βήτα κυττάρων του παγκρέατος, υπεύθυνων για την παραγωγή ινσουλίνης.

Αγκινάρες
Πλούσιες σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου και υποστηρίζουν τη ρύθμιση του σακχάρου.

Κοτόπουλο
Υψηλή σε πρωτεΐνη τροφή, βοηθά στη μείωση των μεταγευματικών αυξήσεων σακχάρου όταν καταναλώνεται πριν ή μαζί με γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Ξηροί καρποί και σπόροι
Προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο, υποστηρίζοντας τη ρύθμιση του σακχάρου.

Βρώμη
Ο φλοιός βρώμης ή οι χονδροκομμένοι βρώμης παρέχουν β-γλυκάνες που επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου.

Για την υποστήριξη υγιών επιπέδων σακχάρου συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή ζαχαρούχων τροφών και ποτών, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και ο συνδυασμός υδατανθράκων με τρόφιμα υψηλής πρωτεΐνης για τη μείωση των μεταγευματικών αυξήσεων. Παράλληλα, είναι σημαντικό να περιορίζονται τα ζαχαρούχα ροφήματα, τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά.

    Πηγή: Cibum

    [mc4wp_form id="278"]