Τα δαμάσκηνα, ένα φτηνό φρούτο που βρίσκουμε όλο το χρόνο αποξηραμένο στο σούπερ μάρκετ, είναι ίσως το καλύτερο φυσικό «γιατρικό» για το πεπτικό και τη δυσκοιλιότητα.

Τα δαμάσκηνα προτείνονται εδώ και δεκαετίες εμπειρικά για το πεπτικό, σήμερα όμως επιβεβαιώνεται και επιστημονικά ότι αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς συμμάχους της καλής λειτουργίας του εντέρου.Πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυσικά σάκχαρα όπως η σορβιτόλη, τα δαμάσκηνα βοηθούν το πεπτικό μας να δουλεύει όπως πρέπει – ομαλά, φυσικά και χωρίς φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμα για την πέψη

Τα δαμάσκηνα δρουν με έναν πολύπλευρο τρόπο στο έντερό μας.Αρχικά, οι φυτικές ίνες που περιέχουν αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και διευκολύνουν τη διέλευσή τους από το έντερο. Έτσι, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν σε μια πιο φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.Παράλληλα, η σορβιτόλη, ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στα δαμάσκηνα, δρα ήπια καθαρτικά – χωρίς να ερεθίζει το έντερο. Η δράση της είναι φυσική και βοηθά στην ενυδάτωση του εντερικού περιεχομένου, κάτι που κάνει τις κινήσεις του εντέρου πιο εύκολες και σταθερές.

Φιλικά στο μικροβίωμα του εντέρου

Τα δαμάσκηνα δεν είναι απλώς τροφή για εμάς, αλλά και για τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μας. Οι πολυφαινόλες και τα φυσικά τους σάκχαρα λειτουργούν σαν πηγή ενέργειας για τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, ενισχύοντας τα ωφέλιμα βακτήρια που συμμετέχουν στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.Όταν η ισορροπία του μικροβιώματός μας είναι καλή, το πεπτικό λειτουργεί πιο σωστά, το φούσκωμα μειώνεται και αισθανόμαστε περισσότερη ενέργεια και ευεξία.

Μια φυσική ασπίδα για το έντερο

Η τακτική κατανάλωση δαμάσκηνων συνδέεται και με την προστασία του εντέρου από φλεγμονές, χάρη στα αντιοξειδωτικά και στα φυτοθρεπτικά συστατικά τους. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, συμβάλλουν στη μείωση της οξείδωσης και προστατεύουν τα κύτταρα του εντέρου, ειδικά σε περιόδους στρες ή κακής διατροφής.Αυτός ο συνδυασμός φυτικών ινών, πολυφαινολών και μετάλλων κάνει τα δαμάσκηνα πολύτιμα όχι μόνο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά και για τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας

Η καλή πέψη ξεκινά από τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες. Μπορούμε να τρώμε 4 με 6 αποξηραμένα δαμάσκηνα την ημέρα, ως σνακ ή μέσα στο πρωινό μας (π.χ. με γιαούρτι ή βρώμη). Είναι, δε, ιδανικά για όσους από εμάς περνάμε πολλές ώρες καθιστοί ή έχουμε ακανόνιστο πρόγραμμα γευμάτων! Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να συνοδεύεται από επαρκή πρόσληψη νερού, γιατί οι φυτικές ίνες χρειάζονται υγρά για να δράσουν σωστά. Αν έχουμε πιο ευαίσθητο στομάχι, ξεκινάμε με μικρότερη ποσότητα και αυξάνουμε σταδιακά.

Η πιο εύκολη μαρμελάδα δαμάσκηνο

Σε ένα μπολ με 2 ποτήρια του κρασιού νερό, μουλιάζουμε ένα σακουλάκι αποξηραμένα δαμάσκηνα. Όταν φουσκώσουν, τα χτυπάμε μαζί με το νερό στο μούλτι μέχρι να γίνουν πάστα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia, μεταφέρουμε σε βάζο και φυλάμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο. Διατηρείται για περίπου 15 ημέρες.

[mc4wp_form id="278"]