Ενώ οι υδατάνθρακες συχνά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, η πλήρης εξάλειψή τους από τη διατροφή δεν είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή για τη συνολική υγεία. Πρόσφατες έρευνες έρχονται να υποστηρίξουν αυτή την άποψη, εστιάζοντας σε μια συγκεκριμένη ομάδα υδατανθράκων που μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η ομάδα αυτή είναι γνωστή με τη δύσκολη ονομασία FODMAPs (Ζυμώσιμοι Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες) και περιλαμβάνει τροφές που ζυμώνονται στο παχύ έντερο. Μέχρι σήμερα, πολλά άτομα, ιδίως εκείνα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), έχουν συμβουλευτεί να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP, όπως το κουνουπίδι, τα φασόλια, οι φακές, το σκόρδο και το γιαούρτι.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients τον Δεκέμβριο του 2023 και διεξήχθη από ιατρικούς ερευνητές στην Κίνα, αμφισβητεί αυτή την πρακτική για άτομα που δεν πάσχουν από χρόνιες γαστρεντερικές παθήσεις.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 177 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, ένα σαφές σημάδι προδιαβήτη. Η μελέτη πρότεινε ότι ο πληθυσμός αυτός, ο οποίος αυξάνεται παγκοσμίως, ίσως θα έπρεπε να προσθέσει ορισμένους υδατάνθρακες στη διατροφή του για να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα προδιαβητικά άτομα χωρίς πεπτικά προβλήματα που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ζυμώσιμων υδατανθράκων, εμφάνιζαν γενικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε FODMAP. Η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της βελτιωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της απώλειας βάρους παρατηρήθηκε στους γαλακτοολιγοσακχαρίτες, μια συγκεκριμένη υποομάδα των FODMAP.

Τρόφιμα πλούσια σε γαλακτοολιγοσακχαρίτες περιλαμβάνουν:

  • Ρεβίθια
  • Φακές
  • Κάσιους
  • Φιστίκια
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα παρέμειναν ανεξάρτητα από το επίπεδο άσκησης των συμμετεχόντων ή τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι ερευνητές θεωρητικοποίησαν ότι η διαδικασία ζύμωσης αυτών των υδατανθράκων στο σώμα είναι το κλειδί. Η ζύμωση οδηγεί στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη δημιουργία ουσιών που σχετίζονται με το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού (όπως η GLP-1), διευκολύνοντας έτσι την απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν κατά της πλήρους εγκατάλειψης των υγιεινών υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Όπως κατέληξαν: «Τα ευρήματά μας έχουν πιθανές επιπτώσεις στη χρήση των FODMAP ως συγκεκριμένη διατροφική στρατηγική για την πρόληψη ή τη διαχείριση του διαβήτη πέρα από τον περιορισμό των θερμίδων». Όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική διατροφική αλλαγή, συνιστάται πάντοτε η συμβουλή γιατρού.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]