Μια απλή και γευστική συνήθεια μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στην αντιμετώπιση δύο σοβαρών παθήσεων: Tης υψηλής χοληστερίνης και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση αυτών των δεικτών, μειώνοντας τους κινδύνους για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως εγκεφαλικά και εμφράγματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν οι μισοί πολίτες αντιμετωπίζουν υψηλή χοληστερίνη, ενώ ένας στους τρεις έχει αυξημένη πίεση. Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση και των δύο προβλημάτων.

Η «κακή» χοληστερίνη σε υποχώρηση

Πρόσφατες έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lipids in Health and Disease, έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού συνδέεται με σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Σε μια μελέτη με 129 εθελοντές, όσοι έπιναν δύο ποτήρια (περίπου 480 ml) χυμό πορτοκαλιού καθημερινά για τουλάχιστον ένα χρόνο, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αυτή τη συνήθεια.

Μια ξεχωριστή μετα-ανάλυση, που εξέτασε εννέα διαφορετικές μελέτες, ενίσχυσε αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι ο χυμός πορτοκαλιού έχει ευεργετική επίδραση στην «κακή» χοληστερίνη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL). Αν και δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές επιδράσεις στη συνολική χοληστερίνη και στην «καλή» χοληστερίνη (HDL), η μείωση της LDL αποτελεί από μόνη της σημαντικό όφελος για την υγεία της καρδιάς.

Φυσική ασπίδα κατά της υπέρτασης

Εκτός από τη χοληστερίνη, ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να συμβάλλει και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το αποτέλεσμα στην εσπεριδίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στον χυμό, το οποίο φαίνεται να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Αντίστοιχα, μια παλαιότερη έρευνα από το περιοδικό Arya Atherosclerosis έδειξε πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού για 60 ημέρες οδήγησε σε «σημαντική» μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών, πηκτίνης και αιθέριων ελαίων στα εμπορικά προϊόντα χυμού μπορεί να ευθύνεται για την ευεργετική αυτή δράση.

Προσοχή στη ζάχαρη

Παρά τα ευεργετικά του αποτελέσματα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει φυσικά σάκχαρα, περίπου 24 γραμμάρια ανά μερίδα. Αυτό τον καθιστά μια επιλογή που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από άτομα με διαβήτη ή από όσους προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή ή ιατρική συμβουλή. Είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα, αλλά όχι πανάκεια. Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, ειδικά αν έχετε χρόνιες παθήσεις, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: cibum

[mc4wp_form id="278"]