Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό και δη σε εξωτικούς προορισμούς, ένα κομμάτι της εμπειρίας είναι οι γεύσεις, τα διαφορετικά πιάτα και τα τοπικά προϊόντα. Ωστόσο είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς θα τα απολαύσουμε προστατεύοντας το… δυτικό μας στομάχι!

Ένα από τα πιο μαγευτικά στοιχεία κάθε ταξιδιού στο εξωτερικό είναι η γνωριμία με τη γαστρονομία του τόπου. Οι μυρωδιές, οι γεύσεις και οι παραδόσεις της κάθε κουζίνας συνθέτουν μια αξέχαστη εμπειρία που ολοκληρώνει το ταξίδι μας, ιδίως όταν ταξιδεύουμε σε προορισμούς με εντελώς διαφορετική κουλτούρα στο φαγητό. Ωστόσο, όσο δελεαστικό κι αν είναι να δοκιμάσουμε τα πάντα, χρειάζεται προσοχή. Με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να απολαύσουμε την τοπική κουζίνα και προϊόντα κάθε χώρας χωρίς να ρισκάρουμε στομαχικές διαταραχές ή τροφικές δηλητηριάσεις.

Προσοχή στο νερό και τα ωμά τρόφιμα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε πολλές χώρες το νερό της βρύσης δεν θεωρείται ασφαλές. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να το πίνουμε, αλλά και να καταναλώνουμε τρόφιμα που ενδέχεται να έχουν πλυθεί με αυτό, όπως σαλάτες και κομμένα φρούτα. Αποφεύγουμε επίσης τα ροφήματα με παγάκια αφού δεν ξέρουμε με τι νερό έχουν παρασκευαστεί.

Τι κάνουμε:

• Επιλέγουμε φρούτα με φλούδα (όπως μπανάνες, πορτοκάλια ή μάνγκο) και τα καθαρίζουμε εμείς οι ίδιοι.
• Πλένουμε τα φρούτα και τα σκεύη με εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό.
• Προτιμάμε εμφιαλωμένα ή σφραγισμένα ροφήματα.
• Αποφεύγουμε το νερό της βρύσης ακόμη και για το βούρτσισμα των δοντιών.


Όταν λέμε ζεστό να είναι… πραγματικά ζεστό

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης σε εξωτικούς προορισμούς, το ζεστό φαγητό πρέπει να είναι όντως καυτό όταν σερβίρεται. Ο ατμός είναι σημάδι ότι έχει μαγειρευτεί σωστά, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά. Αντίστοιχα, τα κρύα φαγητά (όπως παγωτά ή προϊόντα με μαγιονέζα) πρέπει να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία ψύξης.

Τι κάνουμε:

Ακολουθούμε τη χρυσή οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC): «Cookit, boilit, peelit, orforgetit» – «Μαγείρεψέ το, βράσε το, ξεφλούδισέ το ή… ξέχασέ το!»

Παρατηρούμε, πριν δοκιμάσουμε

Πριν καθίσουμε κάπου για φαγητό – ειδικά σε street food ή αγορές – παρατηρούμε:

• Αν ο χώρος είναι καθαρός.
• Αν οι πωλητές φορούν γάντια ή χρησιμοποιούν λαβές για τη διαχείριση των τροφίμων.
• Αν υπάρχει κίνηση από ντόπιους – είναι συνήθως καλός δείκτης ποιότητας.
• Αν μυρίζει ευχάριστα το φαγητό.

Η παρατήρηση είναι το πρώτο φίλτρο ασφάλειας και μας σώζει από πιθανώς δύσκολες ή και επικίνδυνες κατασττάσεις υγείας.

Το φαρμακείο των διακοπών

Χωρίς να γινόμαστε προληπτικοί, καλό είναι να είμαστε προνονητικοί! Όσο κι αν προσέχουμε, μία ήπια στομαχική ενόχληση είναι αναμενόμενη σε ταξίδια σε άλλες ηπείρους. Κι επειδή δεν ξέρουμε τι θα μπορούμε να βρούμε στον τόπο των διακοπών μας, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας μπορούμε να έχουμε μαζί μας:

• Αντιδιαρροϊκά
• Προβιοτικά
• Διαλύματα με ηλεκτρολύτες ή σκονάκια ενυδάτωσης
• Αντισηπτικά μαντηλάκια και αντιβακτηριακό gel

Αυτό το ταξίδι δεν θα μας το χαλάσει τίποτε!

Η γαστρονομία είναι ταξίδι μέσα στο ίδιο το ταξίδι. Μας συνδέει με τους ανθρώπους, τις συνήθειες, την ιστορία του τόπου. Δεν υπάρχει λόγος να τη φοβόμαστε και να αποφεύγουμε τα πάντα. Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας κάποιους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά μας.

[mc4wp_form id="278"]