Το ξέρετε ότι το μικρό αυτό ψάρι προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα, τα μαλλιά και τον οργανισμό μας; Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με έναν κατάλογο στο χέρι στην ταβέρνα, παραγγείλετε άφοβα ψητές σαρδέλες! Στην Ελλάδα, τις βρίσκουμε άφθονες – και φρεσκότατες – το καλοκαίρι και αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Ο συνδυασμός εποχικότητας, υψηλής θρεπτικής αξίας και προσιτής τιμής τις καθιστά ιδανική επιλογή για το τραπέζι μας.
Οι σαρδέλες είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συγκαταλέγονται στα «καλά» λιπαρά και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη:
καταπολεμούν τις φλεγμονές
υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αρθρώσεων και των ματιών
ενισχύουν το δέρμα και το ανοσοποιητικό
βοηθούν στην αντιμετώπιση τουάγχους και της κατάθλιψης
συμβάλλουν σε καλύτερο ύπνο
Μια μόνο μερίδα σαρδέλες περιέχει περισσότερη βιταμίνη D από το γάλα, καθιστώντας τες εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να προστατεύσουν την υγεία των οστών τους. Επιπλέον, το βρώσιμο κόκαλό τους (ειδικά στις μικρές σαρδέλες) αποτελεί πολύτιμη πηγή ασβεστίου, κάνοντάς τες ακόμα πιο θρεπτικές. Είναι επίσης πιθανό να μην λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο καθημερινά,ειδικά αν δεν τρώτε πολλά γαλακτοκομικά, γεγονός που σημαίνει ότι τα οστά και τα δόντια σας μπορεί να μην είναι τόσο δυνατά όσο θα έπρεπε. Επίσης, αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση ή την προεμμηνόπαυση, το ασβέστιο είναι πολύτιμο στοιχείο για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που περιέχουν οι σαρδέλες είναι το σελήνιο, ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που συναντάται σπάνια, κυρίως στα brazil nuts, είναι όμως απαραίτητο για τον μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή μας υγεία. Με περίπου 28 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, οι σαρδέλες είναι ιδανικός τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.
Μία μερίδα ψητές σαρδέλες, παρακαλώ!
Η ψητή σαρδέλα αποτελεί μακράν την καλύτερη επιλογή, καθώς διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά χωρίς να επιβαρύνεται με περιττά λίπη. Ένα απλό ψήσιμο στη σχάρα, με λίγο λεμόνι και ρίγανη, αρκεί για να απολαύσετε όλα τα οφέλη της — γευστικά και διατροφικά. Και αν είστε λάτρεις των «παντρεμένων» (σαρδέλες γεμιστές με σκόρδο, μαϊντανό και ντομάτα, ψημένες στον φούρνο), προσθέστε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο τέλος του ψησίματος, για να κρατήσετε όλα τα καλά λιπαρά χωρίς να «κάψετε» τα ωμέγα-3.
Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν;
Αν προσέχετε τη χοληστερίνη σας, οι σαρδέλες ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή πρωτεΐνης για εσάς, λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Ωστόσο, οι περισσότεροι μπορούμε να τις καταναλώνουμε τακτικά με ασφάλεια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Αυτό το ξέρατε;
Στην Ισπανία, το παραδοσιακό matrimonio είναι ένας νόστιμος μεζές που συνδυάζει δύο ειδών αντσούγιες – μία παστή και μία μαριναρισμένη – σε ένα τέλειο «πάντρεμα» γεύσεων. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, οι “παντρεμένες” σαρδέλες γεμίζονται με μυρωδικά, σκόρδο και ντομάτα και ψήνονται στον φούρνο, προσφέροντας έναν πλούσιο και αρωματικό συνδυασμό. Δύο χώρες, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά η ίδια αγάπη στα μικρά, οικονομικά και εξαιρετικά θρεπτικά ψαράκια!
