Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλες ενώσεις που παρασκευάζονται με τον συνδυασμό μικρότερων αμινοξέων. Στη διατροφή είναι γνωστές ως μακροθρεπτικά συστατικά. Κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης δίνει τέσσερις θερμίδες. Οι πρωτεΐνες έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, το οποίο τις χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται επίσης ως ένα ένζυμο που προκαλεί αντιδράσεις μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και του γονιδίου της ανάπτυξης και της ανάπλασης. Χρησιμοποιείται επίσης για να μεταφέρει τα «σήματα» από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο και να σχηματίσει δομές, συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Το κρέας και τα παράγωγά του είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, δεν πρέπει όμως να καταναλώνονται καθημερινά, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Ακολουθούν πέντε εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών που σου προσφέρουν αντίστοιχη ενέργεια με τις ζωικές, καθώς και άλλα οφέλη για την υγεία:

Φακές
Ένα φλιτζάνι δίνει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με 16 γραμμάρια φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μπορείς να προσθέσεις φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι και λίγη κανέλα.

Βραστά αβγά
Ένα αβγό περιέχει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης βιταμίνη D, Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά.

Φασόλια
Ένα φλιτζάνι φασόλια σού δίνει 12 γραμμάρια πρωτεΐνη και άλλα 12 φυτικές ίνες.

Μπιφτέκια από αρακά
Μπορείς να φτιάχνεις μπιφτέκια από αρακά, αλλά και ρεβίθια, φασόλια, φακές και αντίστοιχα λαχανικά. Παίρνεις μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και μπορείς να τα συνδυάζεις με σαλάτα.

Πηγή: Like

[mc4wp_form id="278"]