Μερικές φορές, μια μικρή απόλαυση μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα από μια μεγάλη. Το να αγοράσουμε κάτι ακριβό μπορεί να μας προκαλέσει κύματα οικονομικών ενοχών. Αλλά μια μικρή απόλαυση είναι σαν ένα απροσδόκητο φλερτ, αντί για μια μεγάλη, ένοχη υπόθεση. Ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας, μας κάνει να νιώθουμε καλά και διευκολύνει την καθημερινότητά μας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν δίνουμε στον εαυτό μας λιχουδιές, νιώθουμε ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι και γεμάτοι, κάτι που ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας, σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές. Βοηθά ακόμα στο να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και η διαφορά που μπορεί να κάνει μια μικρή απόλαυση στην κλίμακα της ευτυχίας σας είναι εκπληκτική. Το κέρασμα στον εαυτό μας είναι κάτι που μας φτιάχνει τη διάθεση και για τον καθένα είναι εντελώς προσωπική επιλογή.

Ας το παραδεχτούμε λοιπόν, όλοι θα μπορούσαμε να δώσουμε λίγη ώθηση στην αυτοπεποίθησή μας – οπότε ορίστε γιατί πρέπει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις μικροσκοπικές απολαύσεις.

Οι λιχουδιές σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε


Αποδεικνύεται ότι οι μίνι λιχουδιές μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τις λιχουδιές ως ανταμοιβές. Έτσι, αν υποχρεώσεις, όπως η εργασία μέσω email ή το τρίψιμο της μπανιέρας ακολουθούνται από κάτι που θα σας φτιάξει τη διάθεση, γίνονται στην ώρα τους. Η προοπτική μιας λιχουδιάς –δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη– θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις εργασίες που αναβάλλετε.

Η αυταρέσκεια είναι εντάξει

Έχουμε μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση ότι δεν μας «αξίζουν» λιχουδιές και τέτοιες σκέψεις διαπερνούν πολλούς από εμάς, επομένως αρνούμαστε τον εαυτό μας. Τότε αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε δεδομένοι και αγανακτισμένοι.

Η τέρψη του εαυτού μας έχει κακό τύπο, επειδή έχουμε μια εργασιακή ηθική στην οποία μας έχει μυήσει η κοινωνία που ζούμε και που είναι συνεχώς σε ροή. Κοιτάμε τους άλλους και πιστεύουμε ότι «συνεχίζουν, έτσι θα πρέπει και εγώ», αλλά, στην πραγματικότητα, είναι πιθανότατα εξουθενωμένοι και αγχωμένοι όσο εσείς. Οπότε οτιδήποτε σας βοηθά να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας αξίζει τον κόπο.

Αξίζεις (πραγματικά)

Το «επειδή το αξίζω» είναι ένα αξέχαστο διαφημιστικό σλόγκαν, αλλά οι περισσότεροι από εμάς παλεύουμε να το πιστέψουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να περιποιείσαι τον εαυτό σου είναι ένας τρόπος να θυμάσαι ότι πραγματικά αξίζεις. Συχνά, αισθανόμαστε ότι είναι λάθος να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, αλλά δεν θα το σκεφτόμασταν δύο φορές για τη θεραπεία ενός αγαπημένου προσώπου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λιχουδιές μας βοηθούν να εκτιμούμε τον εαυτό μας. Επομένως, οι λιχουδιές δεν είναι εγωιστικές, είναι απαραίτητες για την ευημερία μας.

Ωστόσο, προσοχή

Μια απόλαυση δίνει στη μέρα σας μια αισιόδοξη αίσθηση που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Αλλά αν το «κέρασμα» σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου απόλαυση.

Μικρές ποσότητες, ελάχιστες και όσο συχνά νιώθετε ότι τις χρειάζεστε, θα πρέπει να είναι το μάντρα σας. Αλλά, αν παρατηρήσετε μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης, λίπους ή αλκοόλ – όχι μόνο μια μικρή ποσότητα σοκολάτας, αλλά ολόκληρη τη μπάρα, ή ένα μπουκάλι κρασί ή μια οικογενειακή σακούλα πατατάκια – κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, δεν αντιμετωπίζετε έτσι η βασική αιτία των προβλημάτων σας.

Ο βασικός κανόνας είναι ότι μια απόλαυση πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, όχι χειρότερα.

Με πληροφορίες από το Sainsbury`s Magazine.

[mc4wp_form id="278"]