Σαν σήμερα, 7 Ιουλίου 1550, οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την πληροφορία που δεν ήξερα, άρχισα να σκέφτομαι, αν έχω υπάρξει ως παιδί, ως έφηβη, ως ενήλικη, φαν της σοκολάτας. Δε με θυμάμαι ποτέ να τρελαίνομαι ιδιαίτερα. Μόνο για την ΙΟΝ αμυγδάλου, καμιά φορά, κι αυτό γιατί λιώνει εύκολα και μου θυμίζει πάντα κάτι: την τσάντα με το εκδρομικό περιεχόμενο, την επιβράβευση, κάποιον, κάτι.

Τώρα, τελευταία, όμως, μου αρέσουν κάτι συμπυκωμένες μπουκές, που μοιάζουν με ψηφιδωτά, αλλά πάντα στην πρώτη μου αγάπη επιστρέφω. Ωστόσο, θέλω πολύ να μοιραστώ πληροφορίες για ορισμένες σοκολάτες, που συχνά αναφέρονται ως οι καλύτερες στον κόσμο, λόγω της ποιότητας, της γεύσης και της φήμης τους.

Ας ξεκινήσουμε με την ελίτ της σοκολάτας, την Valrhona. Η γαλλική αυτή εταιρεία παράγει σοκολάτες υψηλής ποιότητας, γνωστές για τις πλούσιες γεύσεις και τις εξαιρετικές υφές τους. Οι σοκολάτες της Valrhona χρησιμοποιούνται συχνά από επαγγελματίες ζαχαροπλάστες.

Η ιταλική εταιρεία Amedei είναι διάσημη για τις premium σοκολάτες της. Πολυβραβευμένες για την γεύση και τα ξεχωριστά τους αρώματα. Η σοκολάτα “Amedei Porcelana” θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο.

Ξανά στην Γαλλία και στον γαλλικό οίκο Michel Cluizel, που φτιάχνει σοκολάτες με εξαιρετικά, ποιοτικά υλικά. Οι Γάλλοι, τελικά, είναι μεγαλύτεροι καταναλωτές σοκολάτας στην Ευρώπη, έτσι αποκαλύπτουν οι έρευνες. Ένα στους δύο δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σοκολάτα.

Αλλά και οι ελεβετικές σοκολάτες Teuscher έχουν φανατικό κοινό. Σπεσιαλιτέ η τρούφα με σαμπάνια. Καλό ακούγεται.

Η μαύρη σοκολάτα Domori παράγεται σύμφωνα με τη συντομότερη και απλούστερη συνταγή. Μόνο πάστα κακάο και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Δεν προστίθενται γαλακτωματοποιητές ή τεχνητά αρώματα, ούτε βούτυρο κακάο εκτός από αυτό που βρίσκεται φυσικά στους κόκκους κακάο. Μοναδικές, ιταλικές σοκολάτες, για πάντα.

Η αμερικάνικη εταιρεία Mast Brothers ξεχωρίζει για τις χειροποίητες σοκολάτες της, με φανταστικές γεύσεις και υψηλής ποιότητας συστατικά. Οι συσκευασίες είναι επηρεασμένες γραφιστικά από μοτίβα αφηρημένης τέχνης.

Τέλος, να ξαναπούμε ότι η Ελβετία έχει παράδοση στη σοκολάτα (έρχεται στο μυαλό μου και το μεγαλύτερο σιντριβάνι σοκολάτας, που κατασκεύασε ποτέ χώρα). Η εταιρεία Lindt & Sprüngli είναι παγκοσμίως γνωστή, εκπλήσσοντας διαρκώς όσους περιμένουν, κάθε φορά, την ανατροπή.

Όσο για μένα, θα προτιμήσω, σήμερα, παγωτό καϊμάκι από το Dolce Far Niente. Ούτε καν ΙΟΝ αμυγδάλου. Έτσι.

[mc4wp_form id="278"]