Τίποτα δεν μπορεί να ταράξει τον ύπνο σας περισσότερο από τα ταξίδια, ειδικά σε χώρες με μεγάλη διαφορά ώρας από τη δική σας. Και η έλλειψη ύπνου ή ο ανήσυχος ύπνος, έχουν αποτελέσματα και τις επόμενες μέρες στην ενέργειά μας φυσικά. Είτε ταξιδεύετε για δουλειά είτε για διασκέδαση, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να περιορίσετε τις διαταραχές του ύπνου στο ελάχιστο και να μη σκέφτεστε και ξανασκέφτεστε την ταλαιπωρία του ταξιδιού.

Κοιμηθείτε στρατηγικά

Τρεις ημέρες πριν προγραμματίσετε να ταξιδέψετε, αρχίστε να μετακινείτε την ώρα του ύπνου σας μια ώρα νωρίτερα (ή αργότερα, ανάλογα με την περίπτωση) από ό,τι συνήθως. Προσθέστε άλλη μια ώρα το δεύτερο βράδυ και μια τρίτη ώρα την τρίτη ημέρα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μία ημέρα ανά ζώνη ώρας για να προσαρμοστεί το σώμα σας, επομένως ο προγραμματισμός εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασης.

Πηγαίνετε με την τοπική ροή (συνήθως)

Αφού προσγειωθείτε, προσπαθήστε να συγχρονιστείτε με το τοπικό πρόγραμμα. Αν προσγειώνεστε όταν οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι στη μέση της ημέρας, αυτό να κάνετε και εσείς. Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε στο αεροπλάνο. Αν πρόκειται να προσγειωθείτε τη νύχτα, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μείνετε ξύπνιοι στο αεροπλάνο και να κοιμηθείτε αφού φτάσετε στον προορισμό σας.

Τηρήστε τον κανόνα των δύο ημερών

Αν πρόκειται να μείνετε κάπου λιγότερο από δύο ημέρες, προσπαθήστε να τηρήσετε το δικό σας πρόγραμμα. Μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σας, θα είναι καιρός να επιστρέψετε στο σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ταξιδεύετε για δουλειά, ζητήστε οποιαδήποτε υποχρέωση ή συνάντηση να πραγματοποιηθεί κατά τις ώρες που είστε ξύπνιοι και στην κατοικία σας, αν αυτό είναι δυνατόν.

Και εγένετο φως

Εάν η πτήση σας είναι κατά τη διάρκεια της ανατολής του ήλιου, φορέστε τα γυαλιά σας για να μην εκτεθείτε πολύ στο φως. Είναι προτιμότερο να έχετε τη μέγιστη έκθεση στο φως αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα, κάτι που μετατοπίζει τους ρυθμούς σας πιο κοντά στη ζώνη ώρας του προορισμού σας.

Μετακινήστε το σώμα σας

Όταν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα κάντε ένα ζεστό ντους και να βγείτε έξω για άσκηση για να ειδοποιήσετε το σώμα σας ότι είναι ώρα να ξεκινήσετε. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος είναι ένα έναυσμα για τον κιρκάδιο ρυθμό σας (το εσωτερικό πρόγραμμα του ύπνου σας).

Πάρτε μελατονίνη

Τα φυσικά επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης συνήθως αυξάνονται περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο, προετοιμάζοντας το σώμα σας για ξεκούραση. Εάν ταξιδεύετε, το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί μια μικρή ώθηση. Η μελατονίνη διατίθεται ως μη συνταγογραφούμενο βοήθημα ύπνου σε δόσεις έως και 10 χιλιοστόγραμμα. Βοηθά το σώμα σας να παράγει φυσική μελατονίνη την κατάλληλη στιγμή που το πρόγραμμά σας είναι εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, δεν αποτελεί θεραπεία για το jet lag. Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο αποτελεσματική για την επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού σας.

Με πληροφορίες από ιατρικές ιστοσελίδες.

[mc4wp_form id="278"]