Υπάρχουν πολλά είδη άγχους: το φυσιολογικό άγχος, το άγχος που γίνεται κρίση πανικού, το άγχος της Κυριακής, αυτό των γιορτών και εκείνο που μας εμποδίζει να λάβουμε αποφάσεις. Υπάρχουν και άλλα είδη και ο καθένας έχει να διηγηθεί μια δική του εμπειρία. Υπάρχουν όμως και πολλές μέθοδοι που βοηθούν κάπως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως είναι το έντονο άγχος: η γιόγκα, ο διαλογισμός, να μετράς απλά τις ανάσες σου και να ακούς κάποιον ήχο.

Είναι πολύ βοηθητικοί οι λευκοί ήχοι, αυτοί που διεγείρουν το ASMR (αυτόνομη αισθητηριακή απόκριση στα ελληνικά), όλοι αυτοί που προέρχονται από τη φύση, βοηθούν την ψυχή μας όπως έδειξε μια μελέτη που έγινε πριν από ένα χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν μια έκθεση με τις μαρτυρίες 7.500 ασθενών, οι οποίοι εξήγησαν ότι οι ήχοι του τραγουδιού των πτηνών ανακούφιζαν από το άγχος και την ψυχική τους κούραση. O ειδικός του Πανεπιστημίου Exeter, υπεύθυνος για την έρευνα, Alex Smalley, δήλωσε ότι ο περιορισμός του COVID-19 βοήθησε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ξανά «τους φυσικούς ήχους που τους περιβάλλουν».

Στο σήμερα, έρευνα της Haypp, μιας βρετανικής εταιρείας που εμπορεύεται εναλλακτικά προϊόντα καπνού, αποκάλυψε ποιους φυσικούς ήχους προτιμούν οι άνθρωποι που υποφέρουν από στρες ή/και άγχος για να ηρεμήσουν. Η εταιρεία επέλεξε μια λίστα με χαλαρωτικούς ήχους και ερεύνησε τον αριθμό των προβολών στο YouTube τον Μάιο του 2024 για να κάνει μια κατάταξη με αυτά που άκουσαν περισσότερο οι ακροατές.

Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις από τους πιο χαλαρωτικούς ήχους έχουν να κάνουν με το νερό, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η παρακολούθηση φωτιάς σε οθόνη με ήχους τριξίματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ειδικός που επέβλεψε τη μελέτη, Δρ Rebekah Wanic, συνιστά να ακούμε τραγούδια πουλιών, τους ήχους της πόλης, καταρράκτες ή τρεχούμενο νερό το πρωί για να πετύχουμε το καλύτερο για την ψυχική μας υγεία.

Ας δούμε τους ήχους που προτιμήθηκαν:

Καταιγίδα: 409 εκατομμύρια προβολές
Βροχή: 399 εκατομμύρια προβολές
Φωτιά: 197 εκατομμύρια προβολές
Κύματα ωκεανού: 151 εκατομμύρια προβολές
Ποτάμι: 43 εκατομμύρια προβολές
Τραγούδι πουλιών: 41 εκατομμύρια προβολές
Νερό που πέφτει: 36 εκατομμύρια προβολές
Γρύλοι που τραγουδούν: 24,9 εκατομμύρια προβολές
Αστική ατμόσφαιρα: 18,8 εκατομμύρια προβολές
Αέρας: 17,3 εκατομμύρια προβολές
Γουργούρισμα γάτας: 11,8 εκατομμύρια προβολές
Πεσμένα φύλλα: 3,02 εκατομμύρια προβολές

Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται που η ηλεκτρική καταιγίδα, αυτή που έχει πολλές βροντές, θριαμβεύει με διαφορά στους κορυφαίους ήχους κατά του άγχους. Είναι το τέλειο παράδειγμα λευκού θορύβου, που πνίγει κάθε άλλο θόρυβο, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων σκέψεων του άγχους. Σύμφωνα με την Wanic, «μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης με την έννοια ότι το να τους ακούς από ένα μέρος όπως το σπίτι σου μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις προστατευμένος και ασφαλής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, στη δεύτερη θέση είναι η βροχή, ένα καλό παράδειγμα πράσινου θορύβου, μια σταθερή συχνότητα μεσαίου επιπέδου που δημιουργεί έναν επίπεδο και σταθερό ήχο. «Η βροχή και τα κύματα του ωκεανού είναι επίσης πολύ ρυθμικά και συνεπή, προσφέροντας ένα ηρεμιστικό μοτίβο που είναι προβλέψιμο», εξηγεί ο ειδικός.

Η συνέχεια και το απρόβλεπτο του ήχου της πυρκαγιάς, συνοδευόμενος από το να κοιτάζεις ένα τζάκι, φαίνεται ότι θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση (στο Netflix πριν από λίγους μήνες αυτός ο ήχος μαζί με την εικόνα ενός τζακιού μπήκε στο Top 3 προβολών).

Το νερό της θάλασσας ή ενός ρυακιού συμπληρώνει τους πέντε αγαπημένους ήχους για να ξεθυμάνει το άγχος. Έχει να κάνει με το μείγμα των συχνοτήτων και ότι φέρνουν ευχάριστες αναμνήσεις στον εγκέφαλό μας. Ο ήχος ενός ρεύματος, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για να πνίξει τους γύρω θορύβους.

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να ακούσουμε κάθε ήχο

Συμβαίνει κάθε στιγμή της ημέρας να προτιμάται από τα άτομα διαφορετικός ήχος και αυτό εξηγείται. Μπορεί να προτιμάτε τα κύματα της θάλασσας το βράδυ, αλλά το τραγούδι των γρύλων να είναι το αγαπημένο σας τα πρωινά. Είναι φυσιολογικό και αναλύεται επίσης από ειδικούς όπως εξηγεί και η σύμβουλος της μελέτης, Δρ Rebekah Wanic.

Ενώ κάθε άτομο είναι πιθανό να έχει ήχους δικούς του που προτιμά, καθώς και να προτιμά διαφορετική ώρα και μέρος για να τους ακούσει, δεδομένης της σχέσης με αυτούς τους διαφορετικούς ήχους, η ειδικός προτείνει για το πρωί το τραγούδι των πουλιών, τους ήχους της πόλης, καταρράκτες ή ρυάκια, καθώς όλοι οι παραπάνω ήχοι είναι ενεργοποιητές που βοηθούν να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιο σταθεροί ήχοι, όπως τα κύματα του ωκεανού ή οι καταιγίδες, θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν πιο ισχυρό και εντυπωσιακό ήχο για να δημιουργήσουν μια ηρεμία που υψώνεται πάνω από τη φασαρία. Τη νύχτα, οι γρύλοι, το τρίξιμο μιας φωτιάς ή το γουργούρισμα των γατών μπορεί να είναι πιο χαλαρωτικά, γιατί η ακρόαση τους μπορεί να βοηθήσει να ενεργοποιήσουμε ευχάριστες αναμνήσεις που συχνά συνδέονται με αυτούς τους ήχους.

Τέλος, για κάποιον που χρησιμοποιεί ήχους φόντου για να πνίξει τον ανεπιθύμητο περιβαλλοντικό θόρυβο, ο λευκός θόρυβος ή οι παραλλαγές του μπορεί να είναι κατάλληλοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ιδιαίτερα χρήσιμος όταν προσπαθεί να αποκοιμηθεί πιο αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από την ισπανική έκδοση Elle.

[mc4wp_form id="278"]