Το ψωμί ολικής άλεσης είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Περιέχει δύο με τρεις φορές περισσότερες από το απλό ψωμί, προσφέροντας μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού. Ωστόσο, μια νέα εργαστηριακή δοκιμή από το γερμανικό περιοδικό Öko-Test εξέτασε κατά πόσο η «υγιεινή» αυτή εκδοχή του ψωμιού περιέχει επιβλαβείς ουσίες.

Στη Γερμανία, όπου το ψωμί τοστ είναι το πιο δημοφιλές, με πωλήσεις που φτάνουν το 28% της αγοράς ψωμιού, η έρευνα επικεντρώθηκε στην εκδοχή ολικής άλεσης. Τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό καθησυχαστικά. Το εργαστήριο δεν εντόπισε σημαντικά επίπεδα τοξινών μούχλας, ούτε μόλυνση από ορυκτέλαια. Επίσης, τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου, τοξικών βαρέων μετάλλων που προκαλούν προβλήματα υγείας, ήταν μη προβληματικά.

Ακρυλαμίδιο, φυτοφάρμακα και πρόσθετα

Αν και το ψωμί ολικής άλεσης πέρασε με επιτυχία τους περισσότερους ελέγχους, ορισμένα ζητήματα χρήζουν προσοχής. Η ουσία ακρυλαμίδιο σχηματίζεται όταν αμυλούχα τρόφιμα ψήνονται ή φρυγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ποσότητά του εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό ψησίματος. Όσο πιο σκούρο είναι το ψωμί, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο παράγεται. Η ουσία αυτή, σύμφωνα με πειράματα σε ζώα, είναι καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος, και τα αποτελέσματα πιθανόν να ισχύουν και για τον άνθρωπο. Έτσι, τουλάχιστον όσον αφορά στο ακρυλαμίδιο, ο καθένας μπορεί να επηρεάσει το πόσο υγιεινό είναι ένα τέτοιο φρυγανισμένο ψωμί.

Επίσης, παρόλο που δεν ανιχνεύθηκε γλυφοσάτη σε κανένα από τα προϊόντα, βρέθηκαν ίχνη άλλων φυτοφαρμάκων. Έξι δείγματα περιείχαν το εντομοκτόνο δελταμεθρίνη, το οποίο είναι τοξικό για τις μέλισσες και θεωρείται πιθανό καρκινογόνο. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα είναι σε ίχνη, ο συνδυασμός πολλαπλών δραστικών ουσιών ενδέχεται να έχει άγνωστες επιπτώσεις στον οργανισμό. Στις δοκιμές οι ερευνητές αφαίρεσαν βαθμούς από τις φέτες τοστ ολικής, που είχαν υπερβολική ποσότητα αλατιού, το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επισημαίνεται ότι σε μερικές χώρες είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στη συσκευασία στο ψωμί τοστ η περιεκτικότητα σε αλάτι, εάν υπερβαίνει τα 1,2/100gr.

Τέλος, σχεδόν όλοι οι παραγωγοί χρησιμοποιούν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά, όπως σιρόπι βύνης και ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, για να βελτιώσουν τη γεύση και την υφή του ψωμιού. Ωστόσο, η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και παχυσαρκίας, ειδικά σε ένα τρόφιμο που καταναλώνεται καθημερινά.

Τι κρύβεται στη συσκευασία

Εκτός από τα βασικά συστατικά όπως το αλεύρι ολικής άλεσης, το νερό, τη μαγιά και το αλάτι, τα ψωμιά τοστ περιέχουν συχνά και άλλα πρόσθετα. Για παράδειγμα, τα φυτικά έλαια προστίθενται για να δώσουν όγκο, να κάνουν το ψωμί πιο μαλακό και να παρατείνουν τη φρεσκάδα του. Περίπου τα μισά από τα δοκιμασμένα ψωμιά περιέχουν προζύμι, το οποίο κάνει το ψωμί πιο αφράτο, εύπεπτο και αρωματικό. Άλλα πρόσθετα περιλαμβάνουν το οξικό νάτριο, που χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής οξύτητας και συντηρητικό, καθώς και το αλκοόλ, που χρησιμοποιείται από ορισμένους βιολογικούς παραγωγούς για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]