Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) εξέδωσε νέα προειδοποίηση για δύο τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, τα οποία δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Ο λόγος; Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και άλλων προβλημάτων στα οστά, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Συκώτι και πατέ: υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Α

Το NHS τονίζει ότι το συκώτι και τα προϊόντα συκωτιού, όπως το πατέ, περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α. «Μην καταναλώνετε συκώτι ή προϊόντα συκωτιού περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η οδηγία. Η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των οστών, αυξάνοντας την πιθανότητα καταγμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Προσοχή και στα συμπληρώματα

Ορισμένα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, όπως το μουρουνέλαιο, περιέχουν ήδη υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Σύμφωνα με τον γιατρό του NHS, Δρ. Ahmed, η άσκοπη λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού.

Ποιους αφορά περισσότερο ο κίνδυνος


Άτομα με αυξημένο κίνδυνο οστικής απώλειας – όπως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας – πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεπερνούν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α (1,5 mg).

Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να αποφεύγουν εντελώς το συκώτι και τα προϊόντα του, καθώς τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να είναι επικίνδυνα για το έμβρυο. Η σύσταση δεν αφορά τρόφιμα όπως τα αυγά ή το τυρί, τα οποία περιέχουν βιταμίνη Α αλλά σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες. Για παράδειγμα, ένα αυγό καλύπτει μόλις το 8% της ημερήσιας πρόσληψης. Όπως επισημαίνει το NHS: «Μια μέση ημερήσια πρόσληψη 1,5 mg βιταμίνης Α ή λιγότερο, από τρόφιμα και συμπληρώματα συνολικά, είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη».

Πηγή: Cibum

[mc4wp_form id="278"]