Η ονομασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία του. Ο θρύλος λέει πως, την ώρα που έβραζε νερό, ένα ρεύμα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και ναε χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα και δοκίμασε το πρώτο τσάι.
Οι Πορτογάλοι έφεραν το 1610 το τσάι στην Ευρώπη για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν μαζική εισαγωγή τσαγιού. Ως νέα μόδα με φανατικούς οπαδούς, το τσάι τα πρώτα χρόνια ήταν πανάκριβο. Μετά το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, και το τσάι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για εκείνους που πίνουν τσάι καθημερινά
Επιστήμονες έχουν καλά νέα για όσους θεωρούν το τσάι μια από τις καθημερινές απολαύσεις. Αυτή η συνήθεια ίσως τους βοηθά να ζήσουν περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση του τσαγιού μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Όσοι καταναλώνουν δύο ή και περισσότερες κούπες κάθε ημέρα, έχουν 9-13% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας, σε εκείνους που δεν πίνουν τσάι, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα ευρήματα, που έχουν δημοσιευθεί στο Annals of Internal Medicine, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι ίδιο ανεξάρτητα από το αν κάποιος βάζει στο τσάι του γάλα ή ζάχαρη, ή σε ποια θερμοκρασία το πίνει. Επίσης, τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη.
Σε αυτή τη συγκεκριμένη έρευνα, συμμετείχαν μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, 40-60 ετών, από τους οποίους το 85% ανέφερε ότι πίνει συχνά τσάι, η συντριπτική πλειονότητα (89%) μαύρο. Οι μετέχοντες απάντησαν ερωτηματολόγια από το 2006 έως το 2010, διαδικασία που επαναλήφθηκε έπειτα από περίπου μία δεκαετία. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η υγεία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή, η ηλικία και το φύλλο.
