Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα Χωρίς Δίαιτα, που γιορτάζεται στις 6 Μαΐου, είναι μια υπενθύμιση της απελευθέρωσής μας από τις πιέσεις της κουλτούρας της διατροφής. Σε αντίθεση με άλλες, αυτή η ημέρα ενδυνάμωσης παραμένει σε σταθερή θέση στο ημερολόγιο, παρέχοντας μια ετήσια ευκαιρία στους ανθρώπους να αμφισβητήσουν τους επιβλαβείς κανόνες διατροφής και να αγκαλιάσουν τη θετικότητα του σώματος και την αποδοχή του εαυτού τους.

Η διατροφική κουλτούρα διαιωνίζει επιβλαβή μηνύματα για την εικόνα του σώματος και εξισώνει την αδυνατότητα με την αξία, οδηγώντας σε αρνητική αυτοεκτίμηση, διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και προβλήματα ψυχικής υγείας. Η Διεθνής Ημέρα Χωρίς Δίαιτα υποστηρίζει μια πιο περιεκτική και συμπονετική προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία, απαλλαγμένη από περιοριστικές δίαιτες και σωματική ντροπή.

Η ιστορία αυτής της μέρας

Οι διαιτολόγοι και οι δίαιτες εμφανίστηκαν ήδη από τον 18ο αιώνα, όταν ο παχύσαρκος Άγγλος γιατρός George Cheyne υπέστη τρομερή απώλεια βάρους τρώγοντας μόνο λαχανικά και πίνοντας μόνο γάλα – απέχοντας εντελώς από την κατανάλωση κρέατος. Στη συνέχεια συνέστησε τη διατροφή του σε όλους όσους υπέφεραν από παχυσαρκία και έγραψε ένα δοκίμιο με τίτλο «Ένα δοκίμιο για την υγεία και τη μακροζωία». Αυτό το δοκίμιο συμβούλευε μεγάλες δόσεις καθαρού αέρα και την αποφυγή των «φαγητών πολυτελείας» και έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες δίαιτες.

Οι άνθρωποι συνέχισαν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες για να γίνουν πιο υγιείς ή να κάνουν το σώμα τους να ταιριάζει σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ιδανικό. Ο Άγγλος νεκροθάφτης William Banting δημιούργησε την πρώτη μοντέρνα δίαιτα αδυνατίσματος “Banting” το 1863. Εκτυπωνόταν ακόμη μέχρι και το 2007 και θεωρείται πρότυπο για δημοφιλείς δίαιτες. Περιλάμβανε τέσσερα γεύματα με κρέας, χόρτα, φρούτα και ξηρό κρασί την ημέρα.

Το 1918, το πρώτο βιβλίο απώλειας βάρους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, «Δίαιτα και υγεία: Με κλειδί για τις θερμίδες», δημιουργήθηκε από την Αμερικανίδα αρθρογράφο και γιατρό Lulu Hunt Peters. Προώθησε την καταμέτρηση θερμίδων, η οποία παραμένει δημοφιλής σήμερα. Από τότε, έχουν αναπτυχθεί πάνω από 1000 δίαιτες απώλειας βάρους, αλλά οι περισσότερες επικεντρώνονται στην κατανάλωση χαμηλής ποσότητας είτε θερμίδων, λίπους, υδατανθράκων ή σακχάρων.

Η διατροφική κουλτούρα άνθισε. Με έναν αυξανόμενο αριθμό προσβάσιμων μέσων, από την τηλεόραση έως τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, οι έμποροι προώθησαν πρότυπα σώματος και ιδανικά που ήταν δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να επιτύχουν. Σε πολλές περιπτώσεις, η επεξεργασία φωτογραφιών και η πλαστική χειρουργική έκαναν αυτές τις φιγούρες σωματικά αδύνατο να επιτευχθούν φυσικά, ωστόσο πολλοί ένιωσαν την κοινωνική πίεση και στράφηκαν σε δίαιτες για να αδυνατίσουν.

Το 1992, η Αγγλίδα φεμινίστρια Mary Evans Young είχε ήδη πολεμήσει για χρόνια με την ανορεξία, τον εκφοβισμό και την εικόνα του σώματός της και είχε ήδη μπουχτίσει. Αν και αρχικά σκόπευε η πρώτη Ημέρα Χωρίς Δίαιτα να γιορταστεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμπνεύστηκε να την δει να εξαπλώνεται διεθνώς. Το 1992, μόνο μερικές δεκάδες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο γιόρτασαν τις διακοπές, με αυτοκόλλητα “Ditch That Diet” και ένα πικνίκ. Μέχρι το 1993, γυναίκες σε διάφορες χώρες ήθελαν να γιορτάσουν και η ημερομηνία άλλαξε σε 6 Μαΐου για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τις γιορτές του Cinco de Mayo.

Στο σήμερα, μιλάμε για αποδοχή του σώματος και η ποικιλομορφία του σχήματος του σώματος. Αν και το νόημα της ημέρας έχει εξελιχθεί ανάλογα με το ποιος γιορτάζει, είναι ένα φεμινιστικό ορόσημο και μια κρίσιμη υπενθύμιση να εστιάσουμε στην υγεία οποιοδήποτε νούμερο κι αν φοράμε, καθώς και μια σημαντική υπενθύμιση και έκθεση των κινδύνων της δίαιτας.

Ιδέες για να γιορτάσετε

Για να αγκαλιάσετε το πνεύμα της Διεθνούς Ημέρας Χωρίς Διατροφή, ακολουθούν μερικές ιδέες περιεχομένου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ψηφιακά σας κανάλια:

  1. Μοιραστείτε ενδυναμωτικά μηνύματα, διαβεβαιώσεις και πόρους που προωθούν την αποδοχή του σώματος, την αγάπη για τον εαυτό σας και τις διαισθητικές αρχές διατροφής.
  2. Οργανώστε εικονικά εργαστήρια, συζητήσεις σε πάνελ ή διαδικτυακά σεμινάρια με θετικούς υποστηρικτές για το σώμα, διατροφολόγους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να συζητήσετε τις βλαβερές συνέπειες της διατροφικής κουλτούρας και ακόμα στρατηγικές για την καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και το σώμα.
  3. Συνεργαστείτε με οργανισμούς αποκατάστασης διατροφικών διαταραχών, για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της σωματικής ποικιλομορφίας και την πρόκληση του στίγματος βάρους.
  4. Μοιραστείτε συμβουλές και πόρους για διαισθητική διατροφή, προσεκτική διατροφή και πρακτικές αυτοφροντίδας που δίνουν προτεραιότητα στη σωματική και ψυχική ευεξία σε σχέση με την απώλεια βάρους ή την εμφάνιση.
  5. Τονίστε τη χαρά της κίνησης και της σωματικής δραστηριότητας ως μια μορφή αυτοέκφρασης, ανακούφισης από το άγχος και ολιστικής ευεξίας, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το νούμερο του σώματός σας.
  6. Ενθαρρύνετε τους ακολούθους σας να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες, αγώνες και θριάμβους για να αγκαλιάσουν τη θετικότητα του σώματος και την αποδοχή του εαυτού τους χρησιμοποιώντας αποκλειστικά hashtags, ενθαρρύνοντας μια υποστηρικτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητα.

Πηγή: National Today

[mc4wp_form id="278"]