
Η ιδέα της πουτίγκας ως γλυκό για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο αντιστρέφεται καθώς πια πολλοί την επιλέγουν για πρωινό. Αυτή η τάση περιλαμβάνει τα πάντα, από πουτίγκες με σπόρους chia που έχουν σχεδιαστεί για να έχουν γεύση σαν ζύμη μπισκότων, βρώμη που μοιάζει με τιραμισού και μπισκότα Weetabix που μεταμορφώνονται σε κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει με cheesecake βανίλιας.
Το TikTok φυσικά είναι ο κύριος εμπνευστής της τάσης, κάνοντας τους διαιτολόγους, τους fitness influencers και τους μάγειρες στο σπίτι να μάχονται με τις συνταγές viral. Η διαδικασία τείνει να περιλαμβάνει το μούλιασμα βασικών συστατικών όπως βρώμη και σπόρους chia κατά τη διάρκεια της νύχτας με φυσικές φυτικές προσθήκες όπως χουρμάδες και σκόνη κακάο ή κάπως λιγότερο υγιεινά, επεξεργασμένα είδη όπως λιωμένη σοκολάτα και αλείμματα όπως το Lotus Biscoff, μια μάρκα καραμελοποιημένων μπισκότων.
Υπάρχουν συνταγές εμπνευσμένες από τις μπάρες Snickers, Kinder Bueno και Bounty μαζί με άλλες συνταγές με πρότυπο ρολά κανέλας και matcha lattes.
Η Jessica Hoffman, μια δημιουργός περιεχομένου που είναι γνωστή στο διαδίκτυο ως Choosing Chia, έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές για τις συνταγές της που χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά που καλύπτουν τα πάντα, από βρώμη σε κέικ καρότου μέχρι πουτίγκες chia που μοιάζουν με κρέμα λεμονόπιτας. Αποδίδει το κύμα ενδιαφέροντος για τις πουτίγκες πρωινού στην ευελιξία τους. «Μπορείτε να τις συνδυάσετε με οτιδήποτε, από φρέσκα φρούτα μέχρι βούτυρο ξηρών καρπών και σοκολάτα, ώστε να φαίνονται νόστιμες, ενώ είναι ταυτόχρονα και υγιείς», λέει η Hoffman. «Είναι υπέροχα για τους πολυάσχολους. Τις προετοιμάζεις το προηγούμενο βράδυ και ξυπνάς με κάτι έτοιμο».
Η Nichola Ludlam-Raine, συγγραφέας του βιβλίου How Not to Eat Ultra-Processed και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, περιγράφει την τάση ως «αρκετά μπερδεμένη». Από διατροφικής άποψης προτιμά τη βρώμη και τις πουτίγκες chia που παρασκευάζονται με γάλα ή γιαούρτι και περιέχουν φυτικές προσθήκες όπως βούτυρο ξηρών καρπών, φρέσκα φρούτα και φυσικά αρώματα όπως η κανέλα, επειδή είναι «καλή πηγή πρωτεΐνης, υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης, υγιή λίπη και φυτοθρεπτικά συστατικά».
Αλλά άλλοι διατροφολόγοι προειδοποιούν έναντι εκείνων που χρησιμοποιούν περισσότερα επεξεργασμένα συστατικά, όπως πλάκες σοκολάτας. Τις περιγράφουν ως «περισσότερο σαν πραγματικό επιδόρπιο» και προτείνουν να τα απολαμβάνετε μία φορά την εβδομάδα και όχι καθημερινά.
Τέλος, η Deanne Jade, ψυχολόγος και ιδρύτρια του Εθνικού Κέντρου για Διατροφικές Διαταραχές λέει ότι είναι μια τάση για την οποία δεν ανησυχεί. «Γιατί πρέπει να χτίσουμε ένα ηθικό οικοδόμημα γύρω από την έννοια της πουτίγκας;» ρωτάει εκείνη. Η Jade φέρνει σαν παραδείγματα χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία όπου τα γλυκά αρτοσκευάσματα και τα μπισκότα θεωρούνται παραδοσιακά φαγητά πρωινού. «Η πουτίγκα σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους», προσθέτει η Jade. «Το να χτίζουμε ευελιξία στο τι τρώμε και στο πώς σκεφτόμαστε το φαγητό δεν μπορεί να είναι κακό».
Πηγή: The Guardian