
Μισό αιώνα αφότου έγιναν τα σχέδια για πρώτη φορά, το Μιλάνο άνοιξε ένα μεγάλο νέο μουσείο για τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Το Palazzo Citterio, μια μεγαλειώδης κατοικία του 18ου αιώνα, σε απόσταση μικρότερη από 200μ. από την Pinacoteca di Brera, εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του πολιούχου του Μιλάνου.
Η ανάπτυξη σηματοδότησε την υλοποίηση αυτού που περιγράφεται ως “Grande Brera”, ενός νέου πολιτιστικού συγκροτήματος με το Palazzo Citterio, την Pinacoteca di Brera και τη βιβλιοθήκη Braidense—η οποία, όπως και το νέο μουσείο, υπάγεται στη διεύθυνση της Pinacoteca— στην καρδιά του.

Στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μουσειακό συγκρότημα στο Μιλάνο κατά το πρότυπο της Φλωρεντίας και της Ρώμης όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών και τα έσοδα», λέει ο Angelo Crespi, διευθυντής της Brera, στην The Art Newspaper. «Το Uffizi [στη Φλωρεντία], το 2023, είχε έσοδα 63 εκατ. ευρώ. Το Κολοσσαίο [στη Ρώμη] ήταν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Η Brera, από την άλλη πλευρά, έφτασε μόλις τα 5 εκατ. ευρώ εκείνη τη χρονιά».
Με τη συλλογή έργων των Caravaggio, Titian και Bellini, η Pinacoteca di Brera είναι ένα από τα πιο διάσημα μουσεία της Ιταλίας. Οι επισκέπτες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε άλλα 200 μοντέρνα και σύγχρονα έργα στο Citterio, όπως το Head of a Bull (1942) του Pablo Picasso, μια νεκρή φύση του 1919 από τον Giorgio Morandi, το Rissa in Galleria του Umberto Boccioni (1910) και το La Fiumana του Pellizza da Volpedo (1898), μια προκαταρκτική μελέτη για τη διάσημη ελαιογραφία του καλλιτέχνη Il Quarto Stato (1901). Θα παρουσιαστούν επίσης έργα των Amedeo Modigliani και Georges Braque.
Ενώ ο πυρήνας της συλλογής του Palazzo Citterio σχηματίζεται από δωρεές των οικογενειών Jesi και Vitali το 1976 και το 1984, η Brera συνεχίζει να αποκτά έργα για τον χώρο. Ο Crespi είπε ότι αυτά περιλαμβάνουν δύο πίνακες Morandi που δώρισε η οικογένεια Vitali και έργα των Mario Schifano και Arturo Martini που η Brera σκοπεύει να αγοράσει. Ο Crespi προβλέπει ότι το άνοιγμα του μουσείου θα αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών στην περιοχή τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Pinacoteca προσέλκυσε 500.000 επισκέπτες το 2023 και το Citterio αναμένεται να προσελκύσει επιπλέον 50.000 το επόμενο έτος.

Ολόκληρο το συγκρότημα Grande Brera έλαβε ώθηση τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, όταν ο Μυστικός Δείπνος (γύρω στο 1495-98) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που στεγαζόταν 2 χιλιόμετρα από την περιοχή Brera, ανατέθηκε στην Pinacoteca ως μέρος μιας ανατροπής του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Crespi είπε ότι η ανάληψη της ευθύνης του έργου – που διακοσμεί την τραπεζαρία του μοναστηριού της Santa Maria delle Grazie, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco – θα ωθήσει τα συνολικά έσοδα σε 10 εκατομμύρια ευρώ και τον αριθμό των επισκεπτών σε 1,5 εκατομμύρια.
Τα σχέδια για τον χώρο Citterio γεννήθηκαν το 1972, όταν η κυβέρνηση αγόρασε το κτίριο μετά από αίτημα του Franco Russoli, του τότε διευθυντή της Pinacoteca. Μια ανακαίνιση από τον Βρετανό αρχιτέκτονα James Sterling τη δεκαετία του 1980 υπέστη μεγάλες καθυστερήσεις και τελικά εγκαταλείφθηκε μετά το θάνατο του Sterling το 1992. Μια περαιτέρω ανακαίνιση ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ που ολοκληρώθηκε το 2018 κρίθηκε τελικά ανεπαρκής λόγω προβλημάτων υγρασίας.

Προβλέποντας τα εγκαίνια του Citterio, ο Crespi είχε αποκαλύψει ένα νέο οκταγωνικό λογότυπο Grande Brera που έμελε να χρησιμοποιηθεί επίσης από άλλα ανεξάρτητα ιδρύματα που στεγάζονται στον χώρο του Palazzo di Brera, όπως το Αστρονομικό Παρατηρητήριο Brera, οι βοτανικοί κήποι, το Lombard Institute Academy of Science and Letters, η Brera Academy και το Archivio Storico Ricord.
Ο Crespi είχε δηλώσει στη The Art Newspaper ότι η μεγαλύτερη αυτονομία για τα μουσεία στην Ιταλία που εισήχθη το 2014 από τον Dario Franceschini, τότε υπουργό Πολιτισμού, είχε επιτρέψει στα ιδρύματα να βελτιώσουν την οικονομική τους βάση. «Η μεταρρύθμιση Franceschini… επέτρεψε στο Ουφίτσι να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο, όχι μόνο ως προς τη συλλογή του αλλά και ως προς το εισόδημά του και τον αριθμό των επισκεπτών του. Πολλοί συνήθιζαν να παραπονιούνται ότι [όλα] τα ιταλικά μουσεία δεν μπορούσαν να αποφέρουν [συλλογικά] τόσα έσοδα όσο το Λούβρο [στο Παρίσι]. Σήμερα τα ιταλικά μουσεία παράγουν σημαντικά έσοδα».
Πηγή: The Art Newspaper / Φωτογραφίες: Walter Vecchio