
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να οδηγήσουν σε ασταθείς τιμές των τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, είπαν αναλυτές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφού οι τιμές του κακάο και του καφέ υπερδιπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο.
Σε μια προφανή επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων ότι η κλιματική κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, η έρευνα της εταιρείας συμβούλων Inverto διαπίστωσε απότομες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων προϊόντων διατροφής το έτος έως τον Ιανουάριο, αύξηση που συσχετίστηκε με απροσδόκητα καιρικά φαινόμενα.
Αρκετές αρχές ανακήρυξαν το 2024 ως το πιο ζεστό έτος στην ιστορία, μια τάση προς υψηλότερες θερμοκρασίες που φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις περιφερειακές αποδόσεις των καλλιεργειών, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών. Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν για το κακάο και τον καφέ, κατά 163% και 103% αντίστοιχα, λόγω του συνδυασμού υψηλότερων από το μέσο όρο βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών στις περιοχές παραγωγής, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι τιμές του ηλιελαίου αυξήθηκαν κατά 56% αφού η ξηρασία προκάλεσε χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών στη Βουλγαρία και την Ουκρανία, οι οποίες επίσης συνέχισαν να επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή. Άλλα είδη διατροφής με απότομες αυξήσεις των τιμών από έτος σε έτος περιελάμβαναν τον χυμό πορτοκαλιού και το βούτυρο, και τα δύο αυξημένα κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, και το βόειο κρέας, μόλις πάνω από ένα τέταρτο.
«Οι κατασκευαστές τροφίμων και οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις στρατηγικές προμήθειας για να μειώσουν την υπερβολική εξάρτηση από οποιαδήποτε περιοχή που επηρεάζεται από αστοχίες των καλλιεργειών», δήλωσε η Katharina Erfort, της Inverto.
Οι επιστήμονες του κλίματος είπαν ότι τα ευρήματα της Inverto ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε σοβαρότητα και συχνότητα, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας», δήλωσε ο Pete Falloon, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Met Office και το Πανεπιστήμιο του Bristol.
«Οι καλλιέργειες είναι συχνά ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα και μπορούμε να περιμένουμε να γίνουμε μάρτυρες συνεχών σοκ στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή και σε αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες τελικά τροφοδοτούν τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια».
Ο Max Kotz, του Ινστιτούτου Potsdam για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν ήδη άμεσα τις τιμές των τροφίμων. «Το περασμένο έτος έδειξε πολλά παραδείγματα αυτού του φαινομένου που διαδραματίζονται σε πραγματικό χρόνο, καθώς η υπερβολική ζέστη στην ανατολική Ασία οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ρυζιού στην Ιαπωνία και των λαχανικών στην Κίνα», είπε. «Τα εμπορεύματα της αγοράς επηρεάστηκαν επίσης έντονα, με την ακραία ζέστη και την ξηρασία στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που παράγουν κακάο και στις περιοχές παραγωγής καφέ στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, που οδήγησαν σε ισχυρές αυξήσεις στις τιμές. Μέχρι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν, οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία θα συνεχίσουν να εντείνονται σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα στη γεωργία και τις τιμές των τροφίμων από αυτά που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».
Πηγή: The Guardian